Home » Blog » Wiaaaaauw...

Wiaaaaauw...

Gepubliceerd op 13 februari 2020 om 19:27

Meestal hoor ik ze eerder dan dat ik ze zie. Hun klagelijke gemiauw  draagt ver. En als ik er een hoor, zoek ik net zo lang tot ik hem heb gevonden: de buizerd!

 

De meeste mensen hebben weleens een buizerd gezien. Het zijn de roofvogels die vaak op een paaltje langs de autoweg zitten. Volgens de vogelbescherming is dit de meest algemene roofvogel soort van Nederland.  Tot mijn verbazing lees ik dat het zo'n  50 jaar geleden (rond 1970) heel slecht ging met de buizerd. Dat was het gevolg van onbedoelde vergiftiging met in de landbouw gebruikte pesticiden.  Op deze pesticiden is een verbod gekomen waarna het aantal buizerds gelukkig weer heel erg is toegenomen!

 

 

Het kijken naar een buizerd heeft iets rustgevend. Met zijn grote vleugels zweeft hij schijnbaar moeiteloos door de lucht met af en toe een ondiepe vleugelslag om daarna weer verder te zweven. In het voorjaar en de zomer zie ik ze regelmatig op de thermiek hoger en hoger cirkelen tot ze alleen nog maar kleine stipjes zijn. In de herfst en de winter blijven de buizerds wat dichter bij de grond.  Ze jagen vanaf een paaltje of zweven ineens uit een boom. Behalve muizen eten buizerds m.n in de winter ook aas en regenwormen! 

 

Als jij nou binnenkort zelf een buizerd ziet, geef jezelf dan even de tijd, en laat je gedachten met hem mee zweven! 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.