Home » Blog » Vogelconcert

Vogelconcert

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 13:32

Op een vroege zondagmorgen word ik wakker gefloten door een zanglijster. Hij zit in een hoge lijsterbes vlakbij ons huis. Ik ben gelijk klaarwakker, kleed me snel aan en ga de tuin in om naar de vogels te luisteren!

Vogelgeluiden vind ik fantastisch, toen ik in mijn basisschooltijd begon met vogels kijken  leerde ik ze met name kennen door hun geluiden.  Als ik een geluid hoorde zocht ik net zo lang tot ik de zanger of roeper gevonden had. Op die manier leerde ik zowel de vogels identificeren op hun uiterlijk als op hun geluid. Sommige vogelsoorten kan ik zelfs alleen maar uit elkaar houden als ik het geluid er ook bij hoor! 

Ik ben benieuwd welke vogels er eind februari allemaal in de tuin te horen zijn, in de loop van het voorjaar worden het er namelijk steeds meer! Wat direct opvalt zijn de zanglijsters, ik hoor er wel 3. Ze zijn druk bezig met het afbakenen van hun territorium  en dat doen ze door luid te zingen vanaf een hoge plaats, De zanglijster herhaalt zijn zangthema's vaak een aantal keer.  

Ook zijn er in de elzensingel 2 boomkruipers tegen elkaar in aan het zingen. Zij hebben een hoge ijle zang. De zang van de boomkruiper inspireerde mij tot het maken van een muziekstukje op mijn harp. Daarin heb ik geprobeerd zijn zang terug te laten komen. Helaas lukt het niet om de opname daarvan op mijn website te plaatsen. Deze is wel te zien via instagram. 

Ik ben heel erg benieuwd welke zangvogels ik over een maand in mijn tuin zal horen. Waarschijnlijk zijn er dan alweer een aantal soorten bij zoals de tjif-tjaf.  Ook ben ik benieuwd of er verschil zit in welke vogels zich laten horen op welk moment van de dag! Kortom dit onderweg krijg waarschijnlijk nog een vervolg! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.