Home » Blog » Het landschap om de hoek

Het landschap om de hoek

Gepubliceerd op 19 mei 2020 om 09:42

Door het corona virus moesten veel mensen de afgelopen maanden dichtbij hun huis blijven, daardoor zijn veel mensen zich weer bewust geworden van de natuur om hen heen. Ik denk dat dat een hele mooie ontwikkeling is. Te vaak denken we dat we de halve wereld over moeten reizen om mooie plekken te zien en nieuwe avonturen te beleven. Terwijl we vergeten te kijken naar wat voor moois we zelf allemaal hebben en realiseren we niet dat ook daar veel te ontdekken is!

De afgelopen periode maakte ik bijna dagelijks een wandeling naar de brouwersleane.  Een zandpad met aan beide kanten een houtwal. Omdat ik hier bijna dagelijks kom vallen me steeds weer nieuwe dingen op en ging ik me verdiepen in het houtwallen landschap.  Ik zag de verschillende bomen en struiken in bloei komen, en zag en hoorde één voor één de verschillende vogelsoorten weer terugkeren uit het zuiden. 

Ik zag dit jaar voor het eerst geelgorzen in deze houtwal en daarvan werd ik heel erg blij. Het zijn prachtige gele vogels (het mannetje vooral). Ik  kon ze mooi bekijken toen de bomen nog kaal waren. Inmiddels hebben de bomen en struiken bladeren en is hij wat moeilijker te vinden. De geelgors is typisch een vogelsoort die zich thuis voelt in een landschap met houtwallen. Net als de roodborsttapuit, ook deze mooi vogel is te vinden aan de brouwersleane. Vaak vliegt hij voor me uit  van de ene struik naar de andere en zingt dan even een liedje om vervolgens weer voor mij weg te vliegen als ik verder loop. 

Het houtwallen landschap hoort bij het oosten van Friesland. Ik heb op een kaartje gemaakt(zie laatste foto) van de brouwersleane en de directe omgeving , daarop kan je heel goed zien dat bijna alle weilanden omzoomd zijn door bomen en struiken.  Houtwallen werden vroeger gebruikt als natuurlijk prikkeldraad om het vee in het weiland te houden. Vandaar dat er veel stekelige struiken staan zoals  meidoorn en sleedoorn en braam. Ook was het een manier om de grenzen van weilanden en percelen aan te geven. Het hout van de bomen uit de houtwallen werd gebruikt als brandhout, voor hekken, gereedschapsstelen of meubels. 

Houtwallen zijn daarnaast ook een ideale leefomgeving voor dieren en planten. De struiken hebben vaak vruchten die de vogels in de herfst en winter van voedsel voorzien ook hebben vlinders het er naar hun zin omdat er verschillende lagen begroeiing zijn: van wilde planten tot hoge bomen. En ze hebben een ecologische functie. Voor veel planten en dieren vormen ze een netwerk van verbindingswegen in een landschap of tussen natuurgebieden. Een mooi en waardevol onderdeel van het landschap in mijn directe omgeving!  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Corine
5 maanden geleden

Wat leuk om te lezen! Ik maak bijna elke dag een wandeling na mijn werkdag en zag de afgelopen tijd ook alles in het groen komen. Zag hazen achter elkaar aan jagen, vogels nestelen en bloesem verschijnen. Heerlijk!

Mirja
5 maanden geleden

Hallo Corine, bedankt voor je bericht! En wat leuk om te lezen dat je ook zo geniet van de natuur en het buiten zijn. Groeten Mirja