Home » Blog » Beukenbos

Beukenbos

Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 11:54

 

Ik ben gek op de beukenbossen in de Friese wouden en ik kom regelmatig in de bossen tussen Wijnjewoude en Bakkeveen en ook het gebied rond Beetsterzwaag vind ik erg mooi. Voor het maken van veldschetsen voor het laatste thema  van de international nature journaling week ga ik naar het oude bosch  bij Wijnjewoude. Het thema is ecosystemen, en beukenbos is een heel mooi ecosysteem. 

Het bos ruikt heerlijk naar het vocht van de afgelopen twee dagen. Ik zie direct een havik die rustig zijn veren verzorgd op een tak, Hij heeft mij niet in de gaten en gaat ongestoord zijn gang. 

Het gefilterde licht dat tussen de beukenbomen door schijnt  is betoverend mooi en terwijl ik verder loop, springt er een ree vlak voor me weg. Ik weet niet wie er meer geschrokken is, de ree of ik! Na het droge voorjaar is het veenmos in de bos vennetjes weer helemaal volgezogen met water en de zonnedauw ernaast zit vol met kleine vliegjes, te glinsteren in het ochtendlicht.  

 

Dan kom ik langs een prachtige beuk met meerdere dikke stammen en een imposante kroon. Ik kan hem niet gewoon voorbij lopen en dus pak ik mijn schetsboek om hem op het papier vast te leggen. Maar algauw krijg ik het heel koud want ik zit op het koude natte zand en de lucht die ik nog net achter de bomen vandaan kan zien wordt steeds grijzer. Ik maak dus in volle vaart mijn schets af en loop dan verder met een open schetsboek in de hand. Want die wil niet goed drogen in de vochtige lucht.

Ik kan het niet laten om nog even langs een plek met hele mooie varens te lopen. Ik had ze eerder dit jaar al gezien en ze vielen me op omdat ze 2 verschillende bladeren hebben aan 1 plant. Ik maak een paar snelle schetsen en foto's zodat ik hem thuis kan opzoeken. (deze varen heet dubbelloof en het blad dat de sporen draagt ziet er anders uit dan het blad zonder!).  De wind neemt de zoete geur van kamperfoelie met zich mee en nog meer donkere wolken. Als ik ook nog gerommel op de achtergrond denk te horen kan ik echt niet langer blijven. Ik ga gauw naar huis en als thuis kom ben ik totaal verkleumd maar met een lekkere kop thee en de regen die tegen de ruiten slaat, geniet ik nog even na van mijn wandeling. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Mique
4 maanden geleden

Wat fijn om ze met je mee te mogen lopen

mirja
4 maanden geleden

Bedankt voor je reactie! En wat leuk dat je met me mee liep! Groeten mirja