Downloads

Om je te inspireren en op weg te helpen heb ik een aantal downloads voor individueel gebruik op deze pagina gezet die je gratis kunt gebruiken. 

 

 Wil je mijn downloads gebruiken voor andere doeleinden (commercieel gebruik/ voor groepen), neem dan even contact met me op.

 

Heb jij een van mijn downloads gebruikt? Dan vind ik het natuurlijk heel erg leuk als je je ervaring en het resultaat met me deelt! 

 

Paardenbloemensiroop recept 

Een lekker wildpluk recept voor een vrolijke en frisse lentesiroop. 

 

Let bij het plukken erop dat je genoeg paardenbloemen over laat voor de bijen. Pluk het liefste op meerdere plekken een beetje. 

Paardenbloemensiroop Recept
PDF – 478,8 KB 291 downloads

Outdoor lente speurtocht 

 Ik heb een Outdoor lente speurtocht gemaakt die je kunt gebruiken om buiten gericht opzoek te gaan en stil te staan bij de lente. De kaart is voor iedereen van 2-99

 

 • Voor jonge kinderen is het natuurlijk gewoon al heel erg leuk om alles te zoeken wat erop de kaart staat. Tip: laat kinderen eens onder afgevallen tak of boomstronk kijken.
 • Bij oudere kinderen kun je wat vragen gaan stellen, zoals: weet jij welke soort vlinder dit is?
 • Maar ook voor volwassenen is het leuk om te gaan speuren. En de uitdaging is dan juist om even stil te staan bij dat wat je waarneemt. Laat het eens op je inwerken: geniet en ontdek. Kijk je weleens naar de lucht? Naar de wolken? Is het je weleens opgevallen dat een blauwe lucht niet overal even blauw is? Of het geluid van een zingende vogel. Weet jij wie er zingt en waarom?
 • Sta ook eens stil bij welke gevoel de natuur je geeft: een vliegende vlinder, narcissen in de berm of een koerende duif.
Outdoor Speurtocht
PDF – 4,8 MB 354 downloads

Maandwiel 

 

Door seizoenen heen veranderen de kleuren in de natuur continu. Geen dag  is hetzelfde. 

Dit is heel erg leuk om bij te houden en te zien veranderen. Zeker als je dit  een periode volgt, dan zie je kleuren op je papier veranderen door een maand heen. 

Het is een eenvoudige manier om iedere dag even stil te staan bij de natuur in je eigen omgeving. Je kan het zelfs vanuit het raam van je kantoor of werkkamer doen. 

 

Werkwijze

 

 1. Noteer de datum, de plaats en maak aantekeningen over het weer.
 2. Kijk naar de kleuren van (het kan ook uit je herinnering). 
 •  de lucht  
 • de bomen
 • het water
 •  struiken
 • planten
 • de grond
 1. Kies een kleur (kleurpotloden, verf, markers, stiften enz.)die het dichtste bij de kleur komt die je buiten ziet. Eventueel kan je kleuren mengen.  Zet een dikke streep als er veel van de kleur te zien is en een dunne streep als er maar weinig van de kleur te zien is. 

4. Schrijf er eventueel bij waarvan de kleur is. 

 

* Dit is een manier die ik heb bedacht, maar ga er vooral losjes en op je eigen creatieve manier mee om! 

 

Uitleg maandcirkel (van binnen naar buiten)* 

Deze cirkel is geïnspireerd op het fenologiewiel. 

1. In de binnenste cirkel kan je de maand of maanden invullen. Je hoeft natuurlijk niet op de eerste van een maand te beginnen, je kunt ook 2 maanden combineren. 

2. De middelste lange punten zijn voor het vastleggen van de kleurwaarneming. Dit kun je doen zoals hierboven beschreven.

3. De kleine hokjes zijn voor observaties van het weer.  

4. Op de buitenste rand staan de dagen van de maand. 

 

* Gebruik de cirkel vooral naar eigen creatief inzicht! 

- De cirkel hiernaast ben ik op dit moment (24-03-2023) aan het invullen over de maand maart. 

 

- Ik heb niet op alle dagen waarnemingen van het weer kunnen doen omdat ik met zware griep op bed lag. Sommige dagen heb ik uit mijn geheugen gedaan, of alleen de lucht vastgelegd omdat dat het enige was wat ik zag of me kon herinneren. 

- Iets niet helemaal invullen is natuurlijk helemaal geen ramp: ziek worden en vergeten horen gewoon bij het leven.  Ook daarbij is het niet nodig om voor het 'perfect ingevulde plaatje te gaan'. 

Maandwiel Dagen
PDF – 1,0 MB 354 downloads

Maandwiel -4 weken 

 

De  onderstaande cirkel vul je niet iedere dag in, maar 1x in de week. Verder werk hij precies hetzelfde. 

 

Je kiest  iedere week een dag uit waarop je de kleuren vastlegt.  Hierbij moet je de precieze datum nog zelf invullen. 

Maandwiel 4 Weken
PDF – 702,8 KB 330 downloads