Natuurdagboek blog

 

 

Er is zoveel te beleven, ontdekken en te verwonderen in de natuur! Van deze kleine avonturen en ontdekkingen maak ik illustraties en verhaaltjes in mijn natuurjournal. 

Door het proces  van tekenen en schilderen moet ik heel goed observeren en juist daardoor zie ik steeds weer nieuwe dingen. Elke pagina in mijn natuurdagboek is een nieuwe ontdekkingsreis vol verwondering, kijk je mee!

Wil je de allernieuwste illustraties, schilderijen en nature journal pagina zien, volg me dan op facebook en instagram!

Scandinavi√ę reis

Onze vakantie in Zweden en Noorwegen is ten einde en we zijn weer thuis (ook heerlijk!).

We hebben prachtige wandelingen gemaakt in hele afwisselende landschappen en bezoek gehad van storm Hans.

Behalve veel regen hebben we daar maar weinig last van gehad.

De beste vakantie herinneringen heb ik natuurlijk ter plekke getekend!

Lees meer »

8 Natuurjournaltips

Ik hoor vaak van deelnemers aan mijn workshops dat ze het lastig vinden om te beginnen met natuurjournalen/ natuurschetsen  of om het vol te houden.

Als ik aan deelnemers vraag wat hen in de weg staat is het antwoord vaak:

1. Angst dat het resultaat niet mooi wordt (perfectionisme). 

2. Het kost teveel tijd (dit heeft vaak ook  te maken met perfectionisme.)

3. Verbinding missen met andere mensen die natuurjournalen. Graag samen willen doen. 

Daarom heb ik een aantal tips bedacht om je op gang te helpen of te houden.

Lees meer »

Baltsende raven, geluiden en sporen

Een overzicht van de natuurjournal pagina's van de afgelopen maand. Vorige week hadden mijn kinderen en ik voorjaarsvakantie. Die verliep anders dan ik me had voorgesteld. Daarover gaat de bovenste pagina. 

 

"Na een paar lamlendige dagen in huis met zieke kinderen en een slap lijf, kom ik eindelijk weer buiten.

De schemering en een zingende merel begroeten me. Net als de wolken die voor de maan schuiven, koude druppels vallen eruit en spatten uiteen in mijn gezicht."

 

 

 

Wil jij ook leren natuurjournalen, natuurtekenen en/of werken met aquarelverf? Het is een heerlijke manier om je bewust te worden van de natuur om je heen, te ontdekken en verwonderen. Nieuwgierig geworden, kijk dan ook eens bij mijn workshops, ik heb een nieuw lente en zomerprogramma online gezet. Het is te vinden in mijn shop! 

Lees meer »

De zon en de maan boven Wijnjeterp

Op een doordeweekse ochtend ga ik naar buiten, vlak voor zonsopgang. De volle maan staat aan de hemel en het landschap  heeft onderkoelde tinten paars en blauw met een zilveren glans door het maanlicht.

 

Het duurt niet lang en de zon komt op, het is alsof het bevroren weiland ineens verandert in een warm bad, aangeraakt door de rood oranje stralen van de zon.  

 

De zon en de maan samen aan de hemel, de sfeer van het landschap. Ik wil het vastleggen of het nu vriest of niet.

Lees meer »

Natuurjournalen in het bos

Bij natuurjournalen gaat het om het proces van aandacht, vertragen en verbinden met de natuur om je heen.

Door stil te staan, aandacht te hebben en te observeren ontdek je meer. Het prikkelt je nieuwsgierigheid.

 

Bovendien word je achtergrond of onderdeel van het landschap. Ik heb al zo vaak gemerkt dat dieren heel dichtbij me komen zoals de raven die ik in de video noem. Maar ook een libel die mijn schetsboek als uitvalsbasis heeft voor jachtvluchten, een vlinder op mijn kwast en een hagedis in mijn schildertas enz. Dat zijn bijzondere ervaringen. 

Lees meer »

Stil bos

Observaties uit mijn natuurjournal van de laatste dagen van 2022 en de eerste van 2023.

 

De sfeer in een stil winterbos is heel bijzonder. Het is verzadigd is van diep vertrouwen en stille verwachting. Alsof de stilte me influistert dat het allemaal wel weer komt en dat het tempo nog even laag mag zijn.

Op het moment dat ik dit schrijf is het eind januari en begint de energie in de natuur te verschuiven door het langer worden van de dagen. Heb jij het al gemerkt? De vogels in ieder geval wel!

Lees meer »

Winterfossielen

"Reeënsporen als winterfossielen in de stijf bevroren modder" Ik kwam ze tegen op het zandpad. 

Ik werd tijdens het schilderen verrast door het geluid van kleine zwanen die overvlogen. Wat een geweldig moment ik had ze al zo lang niet gezien en gehoord!

Het was een mooie ochtend. De kleuren van winterlandschap vind ik heel speciaal. De contrasten tussen warme en koude kleuren, daar krijg ik geen genoeg van.

Lees meer »

Wintervindsels

Ik heb de afgelopen weken al eerder geschreven en getekend over wintervlinders.

 

https://www.mirjanatureart.nl/.../1098141_rupsendoder-en...

 

Tot nu toe had ik alleen het mannetje gezien. De vrouwtjes had ik nog niet gezien en ik wilde ernaar opzoek gaan. Ze zijn lastig te vinden want ze hebben nauwelijks vleugels en kunnen niet vliegen en tegen de stam van een boom zijn ze perfect gecamoufleerd

Vorige week zondag heb ik in het bos een mooie stok gevonden samen met andere vindsels die ik als kerstdecoratie in huis heb gehangen. Ik houd van natuurlijk materiaal als decoratie en het liefst zonder opsmuk. Er is zoveel aan te ontdekken het zijn ware kunststukken!

Lees meer »

Pestvogel

Al vanaf dat ik als klein meisje van 8 jaar, begon met vogels kijken en tekenen, hoop ik de pestvogel eens te zien. Vorige week was het eindelijk zover: de pestvogel streek neer in een meidoornstruik in de buurt!

Ik heb ter plaatse schetsen gemaakt en deze thuis verder uitgewerkt. Wat een prachtige vogel en wat liet hij zich mooi zien

Genieten!!!

Lees meer »

Rupsendoder en wintervlinder

Afgelopen week was het eerst grijs en regenachtig, van die dagen waarop het niet echt licht lijkt te worden. Bij de waddenzee was alles grijs en de grenzen tussen lucht, water en wad vervloeien. Het heeft een eigen verstilde en abstracte schoonheid.

 

 

Ondank de grijsheid en de regen zag ik de eerste wintervlinders van dit jaar: in de stromende regen vlogen ze in het licht van de koplampen van mijn auto en later zit er een kleine wintervlinder op het raam bij de schaakclub van mijn zoon.

Lees meer »

Natuurjournalen is vertragen en verbinden

Natuurjournalen is voor mij verbinding maken met de natuur om mij heen en met mezelf. Voelen dat ik onderdeel ben van de  aarde onder mij en alles wat erop leeft. 

 

Bij natuurjournalen gaat het niet om de mooie tekening maar om de diepgaande observatie en aandacht die ontstaan door het tekenen. Het werkt vertragend en verstillend. 

Lees meer »