Tips voor het schetsen van mini landschapjes

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 09:50

De vakantieperiode is de periode om te reizen. Met reizen bedoel ik afstanden afleggen in de breedste zin van het woord want dat kan al wandelend, fietsend, kanoënd, met de auto enz. 


Het is heel leuk om onderweg het (wisselende) landschap vast te leggen. 

Je maakt bovendien op een hele andere manier connectie met het landschap en de natuur om je heen dan als je een snelle foto met je telefoon zou maken. 

 

Het schetsen van landschappen is één van mijn favoriete dingen om te doen. Als ik een landschapsschets maak, heb ik altijd het gevoel geval dat ik er helemaal mee samenval alsof ik naast mens ook het landschap ben. Ik word daar heel ontspannen van. 

 


Maar het vastleggen van een landschap kan behoorlijk overweldigend zijn door de veelheid aan details en vormen. 

Om een landschap onderweg te schetsen is vooral eenvoud en ruimte afbakenen belangrijk. Dit voorkomt dat je erin verzandt en niet meer probeert een kleine impressie van het landschap te maken maar een realistisch schilderij. Het is vooral een oefening in kijken en waarnemen, je beleeft het landschap op een andere manier. 

 

In deze blog laat ik je zien hoe je dat op een eenvoudige maniermini landschappen kan schetsen terwijl je onderweg bent. 

 

1. Een stukje landschap kiezen

  • Je kan onmogelijk alles vastleggen van het landschap om je heen. Daarom moet je een stukje van het landschap kiezen voordat je gaat schetsen. 
  • Dit kan je doen door met een leeg diaraampje te zoeken naar een interessant stuk landschap. Het diaraampje omlijst het stuk landschap dat je gaat schetsen.
  • Je kan zelf zulke kaders maken door een gat in stevig papier of karton te snijden. Je kan ze in verschillende verhoudingen maken zoals heel langrekt of vierkant. Je kunt ook met duim en wijsvingers een kader maken! 
  • Teken daarna het kader op je pagina. Binnen deze lijnen komt je landschapsschets. Je hebt dan zowel het landschap afgebakend als je pagina!

2. Opzoek naar lijnen 

  • Dan ga je opzoek naar  4-5 opvallende lijnen in het landschap. Leg als eerste de horizonlijn vast en ga dan opzoek naar andere lijnen en leg ze vast op je papier 
  • Het vinden van deze lijnen in het landschap is eerst wel even oefenen! (in een landschap met heuvels en bergen is het makkelijker).
  • Het kan helpen om je ogen half dicht te knijpen en door je wimpers te kijken. Je wordt dan minder afgeleid door de details. 
  • Daarna ga je opzoek naar enkele opvallende elementen in het landschap. In mijn schets zijn dat de dode boom en het hoge riet op de voorgrond. 

3. Kleurvlakken maken

  • De volgende stap is om opzoek te gaan naar de plaatsen binnen jouw landschapskader waar het het meest licht (waar de zon op schijnt) is en de plekken die het meest donker zijn (schaduwplekken). 
  • Laat de lichtste plekken het wit van het papier behouden en geef de schaduwplekken een donkere blauwige laag verf (niet te dik).
  • Leg daarna de kleur aan in vlakken. Je hoeft natuurlijk niet in te kleuren: over de lijnen gaan en stukken witlaten geeft dynamiek. Probeer het eenvoudig te houden, gebruik niet meer dan 3-4 kleuren.

 

4.  Aantekeningen van jouw observaties 

Tijdens het waarnemen en schetsen komt er van alles in je op en observeer je van alles in het landschap. Schrijf bij je schets op wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft. Wat is jouw eigen reactie op het landschap, wat doet het met je? Deze observaties geven een mini landschapsschets nog een extra dimensie en juist dat maakt het interessant om later terug te lezen. 

Vergeet niet de datum, locatie en weerobservaties te noteren! 

 

Veel plezier met het maken van mini landschapsschetsen. 



Wil je onder begeleiding aan de slag met deze tips? 
We gaan we o.a met deze tips aan de slag en op zaterdag 13 juli tijdens de workshop in Appelscha ism Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold. 

En ook tijdens de zomercursus natuurjournalen in Vlodrop op 31 augustus en 1 september. 

Een kleine impressie van de schetswandeling van 14 juni. De deelnemers zijn o.a aan de slag gegaan met het maken van minilandschapjes. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.