Doorgewinterde observatietips

Gepubliceerd op 3 februari 2024 om 08:00

"wat je moet hebben gezien voordat de lente begint!"

 

1. Boomknoppen: Ga opzoek naar verschillende soorten boomknoppen en verbaas je over de verscheidenheid in kleur. Hoeveel verschillende kleuren kan je vinden?

 

2. Kale bomen hebben prachtige vormen en structuren. Je kunt daardoor ook in de winter verschillende soorten (leren) herkennen.

 

3. Vogelnesten: In de winter, zonder bladeren aan de bomen, zijn vogelnesten van het vorige seizoen ineens veel beter zichtbaar. In de winter zoeken zangvogels de bescherming van elkaar op en trekken rond in groepjes. Ze laten zich meestal goed zien. Het is een leuke kans om meerdere soorten zangvogels bij elkaar te spotten.

 

4. . In de winter zoeken zangvogels de bescherming van elkaar op en trekken rond in groepjes. Ze laten zich meestal goed zien. Het is een leuke kans om meerdere soorten zangvogels bij elkaar te spotten.

 

5. Kijk naar de sterren: Er is is niets mooier dan de sterrenhemel in de winter. De komende weken is er een sterrenmeetactie van de Rijks universiteit in Groningen om de toenemende lichtvervuiling in kaart te brengen. Meer informatie op: Sterrentellen meetactie. 

 

6. Observeer een boom, struik of tak gedurende een jaar. De winter is een geschikte periode om te starten. De boom of struik is nog in rust en je kunt daardoor de hele ontwikkeling vanaf het begin volgen.

Veel plezier! 

Meer natuurjournalen 

Wil je graag meer leren over natuurjournalen en natuurtekenen en schilderen? Neem dan eens een kijkje bij de praktische en laagdrempelige workshops/cursussen waarin je aan de slag gaat met natuurjournalen en natuurschetsen.

Je leert verschillende schets- en observatietechnieken, je gaat aan de slag teken- en schildermaterialen die handig zijn om mee naar buiten te nemen. De workshops vinden zowel buiten als binnen plaats. 


Daarnaast vind je in mijn boek natuurjournalen  veel inspiratie en voorbeelden uit mijn eigen natuurjournal. Bovendien neem ik je in het boek mee door de seizoenen heen met behulp van observatie- en tekentips. Er is ruimte in het boek om zelf aan de slag te gaan. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.