Herfstboom stap-voor- stap

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 om 16:38

Ik kijk ieder jaar weer uit naar de herfst, naar de explosie van warme van kleuren waarmee het hele landschap om ons heen een heel ander aanzicht krijgt. De kleuren wil ik het liefste in me opzuigen, zeker omdat ik weet dat daarna alle bladeren vallen en er een relatief kleurloze periode aanbreekt. 

 

Als je een boom gedurende de komende weken observeert zal je zien dat de warme kleuren in de boom bijna iedere dag aan terrein winnen. Eerst zijn het enkele gele bladeren, dan een paar veegjes in het groen, waarna er hele geel/bruine vlekken ontstaan, ten slotte is de hele boom gehuld in prachtige herfstkleuren.

 

Ik vind het fijn om door schetsen me extra bewust te zijn van het veranderingsproces in de herfst. Het is bovendien een mooie manier om afscheid te nemen van de bladeren, het groen en het zomerseizoen.

 

Daarbij gaat het om het observeren, het genieten van de natuur, de rust en flow die het brengt en misschien wel mooie ontdekkingen. 

 

Hieronder staat een stap- voo-r stap beschrijving uit mijn eigen natuurjournal  met als voorbeeld een beukenboom die ik vanuit mijn achtertuin kan zien. 

Belangrijk: Dit is een voorbeeld van een manier om een boom in herfstkleuren vast te leggen.  Het is absoluut niet DE manier. Experimenteer zelf met wat jij prettig vind. 

 

Observaties gedaan door mijn vader: Günter Brandorff 

Stap- voor- stap beschrijving 

Stap 1 
Kies een loofboom  in je directe omgeving. Op een plek waarvoor je weinig moeite hoeft te doen om er te komen. 

Stap 2 
Wees even stil en laat de boom en de omgeving op je inwerken. Welk weer is het het? Wat voor boom is het (is hij groot/klein, hoe zijn de takken, heeft hij veel of weinig bladeren/ kleuren/ eventueel de soort). Zijn er dieren? Welke geluiden hoor je, welke geuren zijn er en vergeet ook niet jezelf. Hoe is het met jou?

 

Stap 3 
Begin met een 'lolly boom' Je maakt een streep met een cirkel of ovaal. Doe dit met een hele dunne potloodlijn.
Het is namelijk niet de bedoeling dat je deze lolly straks nog ziet ;). Je maakt de lolly boom ervoor te zorgen dat je boom straks helemaal op je papier past. 

Stap 4
Kijk naar de stam en naar de takken. Waar zie je de takken door de bladeren heen? Zet het op papier, probeer vooral te kijken en weinig na te denken! 

Stap 5 
Pak nu je verf, markers, stiften of kleurpotloden en kijk naar de kleuren die je ziet. Je kunt dit ook hardop of in jezelf benoemen en dan  expressief de kleuren op het papier aanbrengen. Denk vooral niet na, laat je hand volgen wat je ziet en geniet!

Maak een overzicht van alle kleuren die je ziet. Dit kan je doen door kleine streepjes of stippen te zetten naast je boomtekening. 

Stap 6 
Geef de stam en de takken kleur, waar je ze door de bladeren heen ziet. 

Stap 7 
Kijk over een week weer bij je boom, hoe zijn de kleuren verandert? 
 

Wil jij je meer herfst inspiratie en tips? In mijn boek 'natuurjournalen' vind je nog meer ideeën om in de herfst naar buiten te gaan met je pen en papier!  

 

In mijn oude blogberichten vind je nog meer voorbeelden en een PDF om in te kleuren! 

Herfstboom week 1 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.