Herfstboom challenge

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 13:53

Ik kijk ieder jaar weer uit naar de herfst, naar de explosie van warme van kleuren waarmee het hele landschap om ons heen een heel ander aanzicht krijgt. De kleuren wil ik het liefste in me opzuigen, zeker omdat ik weet dat daarna alle bladeren vallen en er een relatief kleurloze periode aanbreekt. 

 

Als je een boom gedurende de komende weken observeert zal je zien dat de warme kleuren in de blaadjes bijna iedere dag aan terrein winnen. Eerst zijn het enkele gele bladeren, dan een paar veegjes in het groen, waarna er hele geel/bruine vlekken ontstaan, ten slotte is de hele boom gehuld in prachtige herfstkleuren.

 

Om dit mooie proces vast te leggen, te vieren, om extra bewustwording te creëren voor die warme herfsttinten en om afscheid te nemen van de bladeren/het groen en het zomerseizoen;  heb ik dit jaar de herfstboom challenge bedacht waaraan ook jij kunt meedoen. 

 

Er is geen teken/ schilder ervaring nodig en ook geen kennis van de natuur. Het gaat om observeren, bewustzijn, genieten en vooral lekker buiten zijn. Dit is ook heel erg leuk om (samen) met kinderen te doen. 

 

Herfstboom challenge 

 

1. Kies een loofboom/larix (of groepje bomen) uit in je directe omgeving,  het liefst een plek waar je dagelijks komt. Dat kan een boom zijn in je tuin, voor het raam, in het park, bij je werk of een langs een wandel/fietsroute die je regelmatig doet. 

 

2. Maak een schets van de boom. Je kunt mijn stappenplan gebruiken voor het schetsen van een boom,  of gebruik mijn voorbeeld. (is onder aan de blog te downloaden). 

Tip: Bij het schetsen van een boom is het belangrijk om naar de grotere vormen te kijken en niet naar afzonderlijke takken of blaadjes. 

 

3. Je kunt de schets van je boom de komende weken steeds opnieuw gebruiken als je hem overtrekt. 

 

4. Wees even stil en laat de boom en de omgeving op je inwerken. Welk weer is het het? Wat voor boom is het (is hij groot/klein, hoe zijn de takken, heeft hij veel of weinig bladeren/ kleuren/ eventueel de soort) Welke geluiden hoor je, welke geuren zijn er en vergeet ook niet jezelf. Hoe is het met jou? En welk effect heeft deze omgeving op je? 

 

5. Observeer dan de herfstkleuren in de boom en leg ze vast met waterverf, potloden, stiften, krijt, markers of welk materiaal jij maar voor handen hebt. En geniet vooral van het proces!

 

6. Ga de week erop naar dezelfde boom en herhaal het proces. Zie jij al verschillen? 

 

7. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar jullie herfstbomen en wat jullie hebben ervaren tijdens de challenge. Deel dus vooral jullie ervaring via sociale media en gebruik de hastags #herfstboomchallenge en #natuurdagboek. Je mag natuurlijk ook hieronder je ervaring delen of stuur mij een berichtje  een mailtje. 

 

Heel veel herfstplezier! 

 

Herfstboom Challenge
PDF – 1,8 MB 438 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Je vader
3 jaar geleden

Ik doe mee!⁸

Foppe
2 jaar geleden

Hi Mirja,
Graag deel ik hoe goed jij bezig was met jouw ‘Natuurjournalen’ op de NatuerMerk fan de Leijen van 2-4 september 2022. De tekenaars aan jouw tafel (van het doarp de Tike geleend) waren allemaal dolenthousiast, van groot tot klein! En wij zelf kopen zeker jouw mooie boek😉