Planetarium

Gepubliceerd op 2 december 2019 om 14:36

Afgelopen donderdag ging mijn oudste zoon met zijn klas naar het planetarium in Franeker. Ze hebben op dit moment een project over de ruimte en deze excursie was daar een onderdeel van. 

 

Ik mocht mee als begeleider en wat had ik een  geluk want niet alleen mijn oudste zoon was dol enthousiast, ook ik raakte niet uitgekeken! 

 

Wat een bijzondere plek is dit een wat een bijzonder verhaal :

 

Eise Eisinga is een wolkammer uit franeker die in 1774 besluit een planetarium te bouwen in zijn woonkamer. In die periode werd het einde van de wereld voorspeld, er werd gezegd dat de planeten met veel kracht  tegen elkaar zouden botsen. Dit zorgde voor veel angst onder de mensen.

Eise Eisinga die een bijzonder intelligente man was, had naast zijn normale baan als wolkammer, veel kennis opgegaan over wiskunde en astronomie. Met deze kennis bouwde hij het planetarium om te laten zien dat de planeten nooit tegen elkaar zouden kunnen botsen! 

 

Dit planetarium is wat mij betreft echt de moeite waard om te bezoeken. Het is ook bijzonder omdat het in een gewoon woonhuis is gevestigd en veel elementen uit 1774 nog aanwezig zijn zijn. Bovendien is dit het oudste nog werkende planetarium ter wereld!

 

Planetarium eise eisinga