Kale bomen

Gepubliceerd op 16 januari 2021 om 09:00

Deze keer heb ik  een wat kortere blog voor jullie. Want Ik ben ondertussen bezig met iets heel erg leuks! Namelijk het voorbereiden van mijn eigen webshop met mooie vogelkaarten, art prints en originele kunst, allemaal geïnspireerd door de natuur om mij heen.  De natuur die nu in winterrust verkeerd.

En de winter is de periode waarin de naakte structuren van de aarde zichtbaar worden. De kleuren zijn ingetogen maar de vormen des te grilliger. De verstilling in kleur laat de prachtige structuren zien die anders onzichtbaar blijven.

En juist bij kale winterbomen kun je deze prachtige grillige vormen goed zien.  Heb jij weleens goed naar winterbomen gekeken?

Het is heel erg leuk om er eens wat meer aandacht aan te besteden en het leuke is: Bomen zijn altijd wel in de buurt. En voor het observeren van bomen is het helemaal niet nodig om een bomenkenner te zijn. 

Tussen verschillende soorten bomen zitten enorme verschillen in opbouw en structuur. De takken van een eikenbomen groeien in een soort kronkels en die van de els zijn juist weer dun en recht. Ook kun je letten op de hoek van de takken ten opzichte van de stam. Hierin groeit ieder soort op zijn eigen kenmerkende manier. We hebben een oude perenboom in de tuin met hele kromme takken. Het is een prachtige boom en alle seizoenen. De takken zijn langzaam krom gegroeid door het gewicht van de peren die daar ieder jaar in grote getale aan hangen.

 

En dode bomen? Die zijn natuurlijk ook kaal, maar een kale winterboom is meestal springlevend. Het is interessant om eens te letten op de verschillen tussen een dode boom en een kale winterboom.  

 

In de winter valt ook de bast een boom veel meer op, denk maar eens aan de witte bast van berkenbomen. Maar als je naar boombast gaat kijken kom je vast (korst)mossen tegen, ook die hebben prachtige vormen en structuren en ze vallen op door hun verrassende kleuren.

Voel eens aan een boombast, voel jij  verschillen? Sommige bomen zijn heel glad (beuk) en andere heel ruw (eik).

 

Ook kan je letten op wat er nog aan vruchten en zaden in de boom hangt of rondom de boom op de grond ligt.

 

Ik ben benieuwd wat jij tegenkomt! Deel het met me, hieronder in het reactie gedeelte of via facebook/instagram.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.