Natuurjournalen in het bos

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 20:29

Bij natuurjournalen gaat het om het proces van aandacht, vertragen en verbinden met de natuur om je heen.

Door stil te staan, aandacht te hebben en te observeren ontdek je meer. Het prikkelt je nieuwsgierigheid.

 

Bovendien word je achtergrond of onderdeel van het landschap. Ik heb al zo vaak gemerkt dat dieren heel dichtbij me komen zoals de raven die ik in de video noem. Maar ook een libel die mijn schetsboek als uitvalsbasis heeft voor jachtvluchten, een vlinder op mijn kwast en een hagedis in mijn schildertas enz. Dat zijn bijzondere ervaringen. 

 

Ik had al een half jaar het idee om dat proces eens vast te leggen met video want dat laat zoveel beter de essentie en de sfeer van natuurjournalen zien dan alleen maar foto's van afgeronde pagina's.

Natuurjournalen kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt ook lekker thuis aan de slag gaan met natuurvondsten, gemaakte foto's, het opschrijven van waarnemingen of het inplakken van bladeren en veren.

 

Het filmen en natuurjournalen is wel een uitdaging omdat ik de telefoon in mijn ene hand heb, mijn kwast in mijn andere en mijn schetsboek op schoot.

oja en het vroor op dat moment, de zon was wel heel fijn

Ik ben benieuwd wat jullie van deze video vinden, laat het vooral weten want wie weet maak ik er wel meer.

Dankzij mijn vriend Antoine van der Heijden zijn de filmpjes die ik heb gemaakt ge-edit tot dit geheel!

Reactie plaatsen

Reacties

Gunter Brandorff
een jaar geleden

Hier wordt ik heel blij van!

Christiane Weismüller
een jaar geleden

Liebe Mirja, das Video finde ich sehr gelungen. Es ist ja auch draußen spontan gemacht, so wie man sich auf einem Spaziergang hinsetzt und etwas beobachtet. Sehr authentisch! Es rauscht nicht, wackelt nicht, super, will ich auch mal versuchen! Liebe Grüße aus Deutschland