Winterbessen

Gepubliceerd op 30 januari 2020 om 11:41

In de winter geen felle kleuren?  Het viel me op dat er in onze tuin  veel rood te zien is, rood van de hulst bessen die dit jaar volop aanwezig zijn! Op dat moment vroeg ik me af: welke bessen zijn er nog meer in januari  te vinden?  Of is alles al opgegeten door de vogels? 

 

Ik ben verder opzoek gegaan in onze tuin en daarbuiten in de houtwallen bij ons in de buurt. Het valt me op dat er nog  veel bessen te vinden zijn. In onze tuin vind ik een heleboel bitterzoetbessen en meidoornbottels. Daarnaast kom ik in de houtwallen, naast de soorten die ik al in onze tuin vond, ook nog de mooie rode glanzende bottels van de hondsroos tegen.

Hoe zou het komen dat er nog zoveel bessen zijn? Ik vraag het aan een IVN natuurgids. Ze zegt dat het waarschijnlijk komt omdat het tot nu toe een extreem zachte winter  is geweest en dat de vogels nog makkelijk aan ander voedsel kunnen komen. De bessen van de hulst vinden veel vogelsoorten niet zo lekker en die blijven dus hangen als er nog genoeg andere lekkernijen te vinden zijn. 

De bessen van de hulst en bitterzoet zijn giftig voor mensen. Vogels kunnen ze wel eten. 

Welke bessen kun jij vinden? 

Natuurdagboek bessen en wintergroen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.