De natuur beleven, buiten EN binnen!

Gepubliceerd op 23 maart 2020 om 15:38

Wilgen, Wolken

Water, wind

Hoor eens hoe de lente weer begint!

Het zal niemand ontgaan zijn dat de lente weer begonnen is! Afgelopen week hoorde ik de tjiftjaf voor het eerst weer zingen in onze tuin. Dat is voor mij HET teken dat de lente begint.  En zeker in deze tijd van onzekerheid is het extra fijn om te merken dat de natuur gewoon doorgaat, dat de zon meer kracht krijgt en er weer van alles gaat groeien. Het is een prachtige tijd om eens extra stil te staan bij wat er allemaal gebeurt in de natuur.  En het mooie is: Dat kan gewoon in je eigen tuin of op je balkon en zelfs in je huis! 

In deze blog wil ik je daar een paar ideeën over geven. 

 

In de tuin of balkon

 

*  Ga eens kijken in de tuin wat er allemaal groeit Weet jij eigenlijk wat je in je tuin hebt staan of op je       balkon? Heb je de planten daar zelf neergezet of zijn ze vanzelf daar gegroeid? Veel mensen zijn op dit moment in hun tuin aan het werk. Weet jij eigenlijk welk onkruid je eruit trekt? Het is best leuk om hier eens bij stil te staan. Veel planten die wij als onkruid uit onze tuinen wieden is eetbaar! Denk maar eens aan paardenbloemen, madeliefjes en de kleine veldkers (Ze zijn lekker in een salade!) 

 

*  Kies eens een plant uit in je tuin of op je balkon en observeer de groei. De lente is een mooie tijd om daarmee te beginnen, Sommige planten komen net boven de grond en ontwikkelen zich gedurende het seizoen tot volwaardige planten met vaak bloemen. Het is leuk om te observeren hoe de plant begint in de lente en wat er verandert van week tot week. Maak er eens aantekening bij, het is heel leuk om terug te lezen. 

* Welke dieren zie jij weer in de tuin die je de hele winter niet hebt gezien? Denk maar eens aan vlinders, insecten maar ook egels en trekvogels die in de winter in het zuiden zijn geweest. Schrijf het maar eens op, wat verandert er per week? 

Je zou ook kunnen proberen om  tekeningen te maken. En daarvoor is het helemaal niet nodig om goed te kunnen tekenen! Het leuke van tekenen is, dat je heel goed moet kijken, en als je heel goed kijkt ontdek je nieuwe dingen! Tekenen is voor mij daardoor steeds weer een ontdekkingsreis.  Ik ontdek door het tekenen steeds weer nieuwe dingen en ik blijf me steeds opnieuw verwonderen over onze mooie natuur.  Goed kunnen tekenen is daarvoor helemaal niet nodig, het is wel zo : hoe vaker je tekent hoe beter het gaat!

 

Voor natuurbeleving in huis scrol verder naar onder!

Beleef de natuur in huis ( Deze dingen kun je natuurlijk ook in je tuin doen)

In huis van de natuur genieten? Daarvoor moet je toch naar buiten? Onder normale omstandigheden is dat absoluut waar, maar op dit moment verkeren we helaas in een uitzonderlijke situatie.  Hierdoor zijn er mensen zijn die binnen moeten blijven of mensen die simpelweg geen tuin of balkon hebben. Gelukkig is er binnen  ook van alles te ontdekken! 

 

* Doe eens een onderzoek naar je kamerplanten. Wat zijn het voor planten? Hoe zien ze eruit? Op welke manier groeien ze? Wat is de natuurlijke leefomgeving van de plant? Is het een woestijnplant of misschien wel een moerasplant, Maak aan (tekeningen) en ga zo op ontdekkingsreis in je eigen huis! Wat voor verrassends kom jij tegen? 

* Zet je raam open en luister naar alle geluiden. Wat hoor je allemaal? Wat is ver weg en wat is dichtbij? Welk effect hebben de geluiden op jou? Vind je ze prettig of onprettig? Hoor je vogels? Kun je beschrijven hoe het klinkt? (dat is een hele uitdaging!) Weet jij welke vogelsoorten je hoort? Zijn er verschillen in de geluiden die je op de ochtend, middag of avond hoort? Maak er aantekeningen van. 

* Misschien kijkt er een raam in je huis uit op een vogelnestkastje. Kijk dan of er er vogel activiteit is. Welk soort komt er bij het nestkastje? Hoe vaak zijn de vogel(s) er? Maak (aan)tekeningen van dag tot dag en misschien zie jij de  jonge vogels wel uitvliegen. Natuurlijk hoop ik dat jezelf niet al die tijd in huis hebt hoeven blijven!

* Kijkt je raam uit op een boom? Observeer de boom: is het een grote/kleine boom, jong/oud, kun je zien hoe de bast eruit ziet? De meeste bomen hebben nu nog geen bladeren, maar misschien kun je wel knoppen zien. Komen de knoppen al bijna uit? Wat komt er uit de knoppen? Bladeren of misschien wel bloemen? Zijn er dieren rondom de boom? En maak er natuurlijk weer aantekeningen van! 

 

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om ook in en om huis van de natuur te genieten en te observeren. Wie weet vallen je ineens bijzondere of mooie dingen op waar je eerder gewoon aan voorbij liep! En wie weet vind je het zo leuk dat je ook een natuurdagboek gaat bijhouden. 

Ik wens jullie veel natuurplezier toe en blijf boven alles gezond! 

                                                                                     

                                                                                                  Mirja 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.