September

Gepubliceerd op 29 september 2020 om 12:15

Ik houd van de maand september  Het groen en de levendigheid van de zomer zijn nog aanwezig maar langzaam aan komen er steeds meer warme tinten in het palet: Het rood van de rijpe bessen en het okergeel in de noten en de bladeren die in verval beginnen te raken. Het licht is zachter en de nachten en ochtenden kunnen alweer fris zijn.

We hebben de afgelopen maand een paar mistige ochtenden gehad en wat is het dan mooi om de spinnenwebben te zien glinsteren in het ochtendlicht. Heb jij er weleens opgelet hoeveel verschillende soorten spinnenwebben er zijn? De bekendste is natuurlijk het grote web van een kruisspin maar je hebt ook spinnen die een soort trechtervorm maken waarin hun prooi verstrikt raakt. Vanmorgen zag ik nog spinnenwebben in de vorm van een pyramide tussen het hoge gras. Welke soorten spinnenwebben kom jij tegen? Er zijn er vast nog veel meer! 

 

 

 

In deze tijd laat de natuur ook haar rijkdom aan vruchten, zaden, paddenstoelen  en noten zien er is meer dan genoeg voor iedereen! In onze tuin was er een invasie van kwetterende spreeuwen die met veel lawaai en opzichtig vleugel geklap aten van de vogelkers, de lijsterbessen en de vlierbessen. De kastanjeboom hangt vol met tamme kastanjes, veel meer dan wij kunnen poffen boven de tuinkachel en ook de oude perenboom zit weer afgeladen vol. Op het land wordt de mais binnen gehaald en op de kale akkers zit het vol met vogels die de restjes opsnoepen. 

 

Langzaam aan keert de natuur zich weer naar binnen en worden de kale structuren van de planten en bomen zichtbaar. En ook wij mensen gaan weer meer naar binnen als de dagen korter worden en frisser: we maken het gezellig in huis en genieten van lekker eten.

Mijn schoonzus verwoorde heel mooi: "De herfst is de uitademing van de natuur, na de inspanning en de  explosieve groei en bloei van de lente en de zomer komt er een tijd van stilte en rust". 

 

September heeft voor mij ook een melancholische kant: Ik kan nog even genieten van alle vrolijke kleuren van de zomerbloemen, het fladderen van de vlinders, de kikkers die rondspringen in de moestuin en het scharrelende egeltje in de schemering. Maar ik weet ook dat ik afscheid moet nemen want veel dieren zijn al opzoek naar een plekje voor hun winterslaap en verreweg de meeste insecten sterven in de herfst, vaak nadat ze eitjes hebben gelegd. 

 

Toch heb ik geen last van een herfstdip want ik kijk uit naar oktober naar de herfstkleuren, de paddenstoelen, het spotten van trekvogels en natuurlijk lekker warm thuiskomen bij een brandende kachel met een kop warme chocolademelk. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.