Wat november brengt

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 11:51

Het is die periode ergens halverwege november als alle bladeren van de bomen zijn gevallen, als de overvloed aan warme kleuren is verdwenen, als de dagen kort en donker zijn. Dat is de periode waar ik elk jaar weer aan moet wennen.  November brengt stilte en inkeer.

Ik ben dan ook stomverbaasd als ik een felgekleurde atalanta zie vliegen in de stromende regen en de harde wind. Net zo stuurloos als de herfstbladeren, wordt hij voortgestuwd.

Deze vlinder kwam nogal verdwaald over in plaats en in tijd! Ik vroeg me af wat een atalanta eigenlijk doet in de winter. Na wat zoeken kwam ik erachter dat ze naar zuid Europa gaan en in het voorjaar weer naar het noorden trekken.

Nu is dan de volgende vraag wat doet deze vlinder nog hier? Is hij achtergebleven of een pionier die het waagt om te overleven in steeds zachtere Nederlandse winters.

Ik denk dat november de maand is om te genieten van de kleine dingen en vaak komt dat kleine geluk onverwacht op je pad. Op een echte kille novemberdag, een aantal weken geleden,  komt de mist tot dicht achter ons huis en nestelt zich daar voor de rest van de dag. Er zitten nog een paar achtergebleven bladeren in de berkenboom, als ik ze zie wordt ik helemaal blij want het zijn net kleine lichtjes in een verder grijze en wazig wereld!

En een paar dagen later heb ik eenzelfde ervaring als ik op een grijze regenachtige dag een wandeling maak: ik zie ineens een grote groep felgele zwavelkopjes en het is net alsof ze zich met z'n allen naar buiten geperst hebben, door de spleet in de oude boomstronk. Om mij even gedag te zeggen!


Deze maand heb ik mijn waarnemingen ook nog vastgelegd in een zelfgemaakte leporello (een boekje dat je helemaal kunt uitvouwen.) Ik wilde dit al een poosje uitproberen, het leek me zo leuk om te zien hoe een maand zich letterlijk ontvouwt! Ik vond een hele leuke en eenvoudige werkbeschrijving voor het maken van een leporello op de website van 'Struinkunst'. Lisette, de kunstenares achter struinkunst haalt net als ik haar inspiratie uit de natuur. Op haar website heeft ze daarnaast een hele leuke blog vol DIY tips. Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken! 

 https://struinkunst.nl/een-leporello-maken/

 Een hele goede tip van haar is om het boekje vooral niet te netjes te maken omdat je dan misschien te bang bent om het te gaan gebruiken.

Deze tip heb ik natuurlijk ter harte genomen omdat het boekje mee naar buiten gaat en misschien nog wel meer omdat ik eigenlijk geen zin had om lang bezig te zijn met precies opmeten, knippen en plakken maar gewoon lekker buiten wilde tekenen!

 

Alle tekeningen in het boekje zijn buiten gemaakt. Ik heb eerst potlood gebruikt om de belangrijkste lijnen te schetsen, daarna heb ik de goede lijnen en de details uitgetekend met pen. Sommige tekst heb ik er thuis bij gezet. Op de een of andere manier is schrijven moeilijker de tekenen!

 

Wil je alle pagina's uit het boekje zien. Bekijk dan ook even mijn facebook of Instagram pagina, daar zet ik een filmpje op van het boekje! Dat kan helaas op mijn website niet. 

Reactie plaatsen

Reacties

Lisette
4 jaar geleden

Hoi Mirja,

Leuk om je natuur-avonturen te lezen! En wat een bijzondere waarneming die Atlanta; je gaat je inderdaad afvragen wat die hier nog doet (het is dan ook wel heel zacht (geweest) voor de tijd van het jaar).

Ik vind je leporello zo leuk geworden, vooral het liggende formaat en je tekeningen zijn natuurlijk prachtig. En fijn om te lezen dat je mijn tips goed kon gebruiken :)

Groetjes, Lisette

Mirja
4 jaar geleden

Hoi Lisette, bedankt voor je reactie! Ik heb een foto mijn leporello in je struinkunst galerie geplaatst!

Groeten
Mirja