De insecten top 5

Gepubliceerd op 31 december 2020 om 08:00

Insecten hebben mij het afgelopen jaar toch wel het meest verwonderd. Daarom heb ik een top 5 gemaakt van mijn  leukste insectenontmoetingen in 2020!

Onder natuurliefhebbers (waaronder ikzelf) zijn vogels vaak  populair en ook bloemen/planten doen het goed. Maar ik ben erachter gekomen dat insecten echt ontzettend leuk en interessant zijn, vaak mede door hun bijzondere manier van leven. Wil jij weten welke fascinerende insecten ik heb ontmoet? Lees dan snel verder!  

Scrol naar onderen voor nr. 5. 

  1. De doodgraver :

Dit is mijn absolute favoriet . Het dier ziet er niet alleen fantastisch uit maar vertoont ook heel bijzonder gedrag! Deze insecten zorgen namelijk voor hun jongen. Het mannetje begraaft een karkas van een dood dier bijv. een muisje. Het vrouwtje legt haar eitjes in een gang naast het karkas. Als de eitjes uitkomen, geeft het vrouwtje voor verteerd voedsel aan haar jongen pas als ze groot genoeg zijn eten de jongen zelf van het karkas. Het vrouwtje communiceert met ze door te tjirpen. Wat een bijzonder insectengedrag!  1. De bruine metaal vlinder

Deze parende vlinders kwam ik tegen op een heidestruikje. Ze vielen op door een prachtige metallic glans en hun gevederde antennes. Het zijn overdag vliegende nachtvlinders, toch worden ze niet vaak gezien. Ze hoeven namelijk niet opzoek te gaan naar voedsel want ze hebben geen mond! Hun enige zorg is een liefdespartner te vinden, paren en eieren leggen! Daarna gaan ze dood. 

 

  1. De mestkever

Mestkevers glanzen zo mooi en op de heide kom je ze vaak tegen op het zandpad. Als ik er een op mijn hand zet voelt hij heel plakkerig. Als ik daarna ook nog een dode mest kever vind neem ik die mee en bekijk het mijn vergrootglas. En hij blijkt echt overal kleine haartjes te hebben. Waarschijnlijk om grip te houden op de poep!

 

  1. De lindepijlstaart rups

Deze grote rups neemt zijn verdedingshouding aan als ik hem oppak om hem beter te bekijken. En ik moet zeggen dat ik er wel van onder de indruk was! Als ik hem later weer terug wil zetten blijft hij aan mijn broek plakken, ik krijg hem bijna niet meer los! De enorme transformatie die rupsen doormaken tot vlinders blijft fascinerend en wonderlijk!

5. De plakker

Deze mooie dame vonden we tijdens het werken in de tuin. Ze bleef rustig zitten dus we konden haar heel goed bekijken. Wat is ze toch mooi en ze ziet er zo aaibaar uit met al die haartjes . Dit is het vrouwtje van een plakker. De mannetjes zijn donker van kleur. De vrouwtjes van deze nachtvlindersoort kunnen niet vliegen!

Deze vlinder heb ik vastgelegd met potlood op karton. Meer foto's vind je op  mijn  Art pagina. 

 

Insecten in 2021

In 2021 hoop ik het vliegende hert een keer te ontmoeten, een studie te maken van de graafwespen die iedere zomer tussen de tegels van het terras wonen en ik wil eens serieus gaan nachtvlinderen!

 

Ik wens jullie allemaal een natuurlijk en gezond 2021!

Reactie plaatsen

Reacties

Peter Dekker
3 jaar geleden

Hallo Mirja,
Wat weer mooi / sprekend getekend.
Vooral nr 5.

Mirja
3 jaar geleden

Dankjewel Peter! En jullie waren er natuurlijk bij toen we de plakker zagen.

Mirja