Nature journaling inspiratie --- deel 1 Fineliner en waterverf

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 17:40

Nature journaling of het bijhouden van een natuurdagboek is een hele leuke manier om contact te maken met de natuur om je heen en met jezelf.  In deze blog en de komende blogs  geef ik je tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in je nature journal. Hoe je zelf op eenvoudige manier je ervaringen kunt vastleggen.

 

Een hele makkelijke en snelle manier om buiten ervaringen vast te leggen is met fineliner en waterverf. Ik  gebruik deze materialen om tijdens wandelingen snelle schetsen te maken, ik maak deze schetsen in een minuut of 5 terwijl ik gewoon blijf staan.  Deze techniek is handig om in de winter en in het najaar te gebruiken. Het is in deze tijd van het jaar te koud om lang stil te zitten dus snel werken voordat je teveel afkoelt is handig.  

 

Ik heb een kleine video gemaakt terwijl ik de kleuren van de herfstbomen aan het vastleggen ben. Schilderen en filmen valt nog niet mee... Het resultaat is behoorlijk trillerig maar het geeft wel een idee! 

 

Mijn nature journaling proces

 • Aanwezig zijn

Probeer tijdens jouw buiten moment helemaal aanwezig te zijn en open te staan voor wat er op je pad komt. Zet al je zintuigen open: wat zie je, hoor je, ruik je, voel je en eventueel proef je? Sta er ook bij stil wat er binnen in jou gebeurt.

 

 • Wat trekt je aandacht

Is er iets wat je opvalt? Wat trekt je aandacht? Waar wil je meer over weten? Wat vind je heel mooi? Ga daar mee verder door dat wat je aandacht trekt dieper te observeren. Vertel eventueel hardop aan jezelf wat je waarneemt. Dit helpt je bij de volgende stap. Welke vragen komen er in je op?

 • Vastleggen

Leg je observaties vast door te tekenen, te schrijven en te tellen of een diagram te maken.

Deze stap leg ik straks verder uit.

 

 • Terugkijken

Geniet na van je buiten moment door de pagina terug te kijken en misschien wel thuis verder uit te werken. Lekker comfortabel aan je tafel of bureau met een beker warme thee of koffie. Je kunt ook foto’s maken (met je telefoon) in stap 2, en die thuis verder uitwerken. Misschien wil je wel achtergrond informatie opzoeken over jouw natuurwaarnemingen.

 

Ik vind het heerlijk om thuis mijn schetsen of pagina’s verder uit te werken en mij verder te verdiepen in dat wat ik tegen ben gekomen.

   

  Materialen:

  • Watervaste Fineliners eventueel in verschillende maten. Ik gebruik sakura 0.2 en 0.5 het meeste.
  • Pocketsetje waterverf. Om te beginnen heb je helemaal geen dure verf nodig.
  • Waterkwasten: Dit zijn kwasten met een waterreservoir. Ze zijn ideaal want je hoeft gaan water mee te nemen.
  • Een oude sok, doekje of tissue om je kwast mee af te vegen.

   

  Ik heb een struintochtje gemaakt langs het wad om je mee te nemen in mijn naturejournaling proces. Ik geniet eerst van de prachtige regenboog. Daarna krijg ik een bui over me heen, maar mijn struintocht is al begonnen en het valt me direct op dat er zoveel verschillende soorten zeewier liggen. In allerlei vormen, kleuren en texturen. Ik word direct enthousiast en als de bui weer weggetrokken is, ga ik aan de slag in mijn natuurdagboek! Met de onderstaande foto's en beschrijving leg ik je uit hoe ik fineliner en waterverf gebruik. 

  Werken met fineliner en waterverf

   

  1. Benoem je observaties en zet ze op papier zonder er al teveel over na gaat denken hoe je dat doet. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie friebeltjes’. Friebel dan friebeltjes op je papier. Je zult merken dat als je je ogen en je pen het werk laat doen, het verrassend makkelijk gaat. Je voorkomt ook dat je helemaal de weg kwijt raakt in kleine details.

   

  1. Schets direct met pen als je durft. Ik weet dat dit heel spannend is maar het bespaart veel tijd. Je zult verkeerde’ lijnen maken en dat is helemaal niet erg. Als je de lijnen die jij het beste vind wat dikker maakt of extra accentueert met kleur, dan zie je uiteindelijk de andere lijnen helemaal niet meer. Je brein slaat dat gewoon over en ziet het complete plaatje. De ‘verkeerde’ lijntjes eromheen geven de schets juist een  dynamiek en levendigheid! Bovenstaande manier kun je ook prima met potlood toepassen. Ook dan is het helemaal niet nodig om lijnen uit te gummen.

   

  1. Fineliners drogen heel snel maar ik wacht vaak voor de zekerheid even een minuutje voordat ik er met verf overheen ga. Zeker met vochtig weer.

   

  1. Breng kleur aan met je waterkwasten. Afhankelijk van de omstandigheden kun je meerdere lagen aanbrengen. Als je de 2e laag aanbrengt voordat de eerste goed droog is vloeit de verf in elkaar over. Wacht je tot de eerste laag droog is, dan krijg je meer begrensde kleuren. Hiermee kun je spelen en experimenteren. Ik wil je vooral aanmoedigen om uit te proberen en te experimenteren wees niet bang om iets nieuws te doen en zie het als een leuke ontdekkingstocht. Net als dat je de natuur leert kennen, leer je materiaal en technieken kennen!

   

  1. Als je met een andere kleur wil gaan werken, maak je kwast dan droog een oude sok, doekje of tissue. Ik gebruik een oude witte sok die ik om mijn pols kan binden. Dit is erg praktisch want ik heb door de witte ondergrond direct een idee van de kleur die nog in de kwast zit.

   

  1. Je kunt kleuren uitproberen op een hoekje van je pagina voordat je ze op je pentekening aanbrengt. Zet een klein streepje en je hebt een idee welke kleur je kwast bevat. Ben je niet tevreden, dan meng je opnieuw en zet je weer een streepje. Ik deze kleurstreepjes een pagina erg levendig maken en een leuk onderdeel van het tekenproces dat best zicht baar mag zijn op een pagina.

   

  1. Wees er zeker van dat je pagina goed droog is voordat je je schetsboek dicht doet en opbergt. Ik loop vaak met open schetsboek verder.

  Thuis, onder het genot van een kop lekkere warme thee, heb ik mijn schetsen verder uitgewerkt en wat achtergrond informatie opgezocht over de soorten wier die ik heb gevonden. Dat bleek nog lastiger te zijn dan ik dacht. Bovendien waren er veel meer wieren te vinden dan ik heb kunnen tekenen. Dit onderwerp word dus vast nog een keer vervolgd!

   

  Ik ben heel erg benieuwd of deze blog je verder brengt in je nature journaling avontuur. Het zou heel leuk zijn als jij je ervaring met me deelt. Dat kan onder deze blog, maar ook via de e-mail, facebook of instagram. 

  Heb je nog vragen of zijn onderwerpen waar je wel meer over zou willen weten, laat het me dan ook even weten! 

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.