Nature journaling inspiratie --- deel 2 zwart en wit op kraftpapier

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 00:00

Nature journaling of het bijhouden van een natuurdagboek is een hele leuke manier om contact te maken met de natuur om je heen en met jezelf.  In deze blog geef ik je tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in je nature journal. Hoe je zelf op eenvoudige manier je natuur ervaringen kunt vastleggen.

 

In mijn vorige blog nam ik je mee op een wadstruintocht en schrijf ik over het gebruik van waterverf en fineliner als nature journal techniek. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan om ook deze te lezen. 

 

Daarnaast heeft Lisette van struinkunst een heel mooi verhaal geschreven over mijn werk en de achtergrond daarvan. Wil je meer weten over nature journaling en leuke inspiratie en tips dan zou ik dit ook zeker lezen! Zie hiernaast. 

Deze week neem ik je mee op een boswandeling en vertel ik je over het gebruik van zwarte en witte pen op kaftpapier. Dit is een hele snelle methode met een verrassend mooi resultaat: 

 

Materialen: 

- Kraftpapier of een stuk karton van een doos of oude envelop. 

- Zwarte fineliner

- Witte pen, gelpen of witte gouache (dekkende waterverf). 

Tijdens een wandeling in het bos valt het me op dat op bijna alle boomstobben geweizwammen staan. Ik kom ze bijna om de 2 meter tegen. Het zijn er zoveel dat ik er niet meer op heen kan: ze moeten in mijn natuurdagboek getekend worden! Ik kies ervoor om de geweizwammen vast te leggen op kraftpapier met zwarte en witte pen. In mijn natuurdagboek heb ik een aantal losse vellen kraftpapier zitten en ook dik aquarelpapier. Deze losse vellen plak ik later in mijn natuurdagboek. 

 

Ik neem eerst de tijd om de geweizwammen te bekijken. Wat valt me op aan de paddenstoel? Maar ook in aan de omgeving waar hij groeit? Deze paddenstoelsoort zie ik alleen maar groeien op houtstammen, is deze soort eentje die dood hout opruimt?. Aan deze paddenstoelen valt ook het contrast op van de zwarte onderkant en de wit bepoederde topjes. Zijn dit de sporen? De paddenstoelen lijken inderdaad erg op een gewei! Nieuwschierigheid en vragen stellen is belangrijk bij nature journalen, cultiveer het. De vraag  en het onderzoek/observatie die het teweeg brengt zijn belangrijker dan het antwoord op de vraag!

Dan begin ik met tekenen. Ik ga met mijn ogen de vorm van de geweizwam langs en benoem wat ik zie en leg dit direct vast. Ik heb ook wat van het mos en de sporenkapsels daarvan getekend om de geweizwammetjes in hun omgeving te zetten.  Hoeveel ik teken hangt in het najaar en de winter heel erg af van de temperatuur. Als het koud, houd ik het klein. Ik maak vaak nog wat foto's om het eventueel thuis aan te vullen of af te maken.

Soms maak ik meerdere kleine schetsjes  maar dan loop ik in de tussentijd heel flink door om niet teveel af te koelen. Ook zorg ik dat ik thermo kleding aan heb, halve handschoenen en een muts. Buiten nature journalen betekend  stilstaan of zitten. Zorg  ervoor zorgen dat je lekker warm bent aangekleed, warmer dan je zou doen als je continu zou bewegen.

 

Ik wil hier nog graag even bij vermelden dat nature journaling helemaal niet altijd buiten plaats moet vinden. Je kunt dingen die je buiten hebt gevonden meenemen naar huis en lekker comfortabel binnen nature journalen of observeer de natuur buiten vanachter het glas. Je comfortabel en prettig voelen is heel belangrijk om lekker te kunnen tekenen en ontdekken. 

 

Nu is het tijd om naar de details van het geweizwammetje te kijken. Wat is de textuur van het oppervlak? Hoe vallen het licht en de schaduwen? Wat zijn lichte en donkere stukken? Wat zijn de kleuren en hoe kan ik die vertalen naar zwart, wit en de kleur van het papier? 

Bij gekleurd papier is het heel erg belangrijk om je te realiseren dat de kleur van het papier ook een kleur op je tekening wordt. Ik geeft het bruine van het kaftpapier ruimte in mijn schets. De geweizwam is helemaal zwart met wit en ik heb alleen de beschikking over een zwarte en witte pen. Toch heb ik mijn schets niet helemaal volgemaakt met zwart en wit. Ik heb alleen kleine accenten zwart gemaakt in het midden van de steeltjes. Ze suggereren de zwarte kleur en de wat korrelige structuur van het paddenstoeltje. Het kraftpapier dat ik overlaat zorgt voor diepte in de schets.  Het witte bovenin de zwam suggereer ik met een beetje witte pen. Ook hierbij zorg ik dat ik veel kaftpapier over heb om de diepte te behouden in mijn schets. 

Tip:  Je kunt de witte details het beste als allerlaatste doen en er heel spaarzaam mee beginnen. Je kunt altijd nog wat toevoegen

Thuis heb ik de datum, plaats en tijd erbij geschreven en aantekeningen over het weer. Verder ga ik opzoek naar wat achtergrond informatie en antwoorden op mijn vragen. Zo kom ik erachter dat de geweizwam inderdaad van dood hout leeft, ze zetten het om in humus. En dat de witte bovenkant de sporen zijn. 

Het kaftpapier heb ik in mijn journal geplakt en een dag later vind ik nog een mooie paddenstoel. Die heb ik vastgelegd met aquarelverf en fineliner zoals in mijn vorige blog beschreven. 

Ik ben heel erg benieuwd of deze blog je verder brengt in je nature journaling avontuur. Het zou heel leuk zijn als jij je ervaring met me deelt. Dat kan onder deze blog, maar ook via de e-mail, facebook of instagram. 

Heb je nog vragen of zijn onderwerpen waar je wel meer over zou willen weten, laat het me dan vooral weten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Jolanda Pikkaart
2 jaar geleden

Fijn al jouw inspiratie. Ik ga aan de slag.

Mirja Brandorff
2 jaar geleden

Beste Jolanda,

Bedankt voor je leuke reactie. Ik ben heel erg blij dat je inspiratie haalt uit mijn blog, want daar is ie voor! Veel plezier met natuur journalen!