Veldbloem vrijdag - Hondsdraf-

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 11:51

Deze week is hondsdraf (Glechoma hederacea) aan de beurt in Veldbloemvrijdag want deze week zag ik de eerste hondsdraf bloeien! Door het warme weer van de afgelopen weken ging het ineens snel met de wilde bloemen maar gisteren werd het koud en raakte alles ineens bedekt onder een laagje sneeuw. Een plotselinge uitval van koning winter. 

 

Dit jaar begon ik het groeiseizoen met een bijzonder project: Ik volg bloeiende planten, de maan en her en der wat insecten in de loop van het voorjaar. Ik leg het vast in een harmonicaboekje, een leporello. Op deze manier zie je letterlijk een "tijdlijn" met de opeenvolgende bloeiende wilde planten en de fasen van de maan. Die laatste heb ik maart goed kunnen volgen door de vele heldere dagen en nachten. 

Deze week was het de beurt aan de hondsdraf aan de beurt voor een plek in mijn leporello naast nog de witte dovenetel en de vossenstaart (een grassoort). De laatste 2 moeten nog getekend worden en misschien heb ik er iets meer tijd voor. Doordat het nu wat kouder is, gaat de natuur weer even in de pauze stand en kan ik dus ook even wat rustiger tekenen!

Maar nu over de hondsdraf

 • Het is een Kruipende plantensoort
 • De kleine bloemetjes zijn heel mooi paars-blauw. 
 • Hommels en bijen zijn dol op de nectar uit de bloemen
 • De blaadjes zijn eetbaar (met mate). Daarover hieronder een aantal wildpluk tips. 
 • De baadjes hebben een kruidige geur, die je op hoekjes met veel hondsdraf al kunt ruiken zonder de blaadjes te plukken.
 • Vroeger werden de blaadjes gebruikt bij zweren, jeuk en wondjes. Ik vind hondsdraf heel goed werken tegen brandnetelprik en muggenbulten. 
 • De bloeiperiode is volgend de website Flora van Nederland: april-juni. Dit jaar is de bloei dus al begonnen in de laatste week van maart! 

Wildplukken met hondsdraf 

 

Ik gebruikt hondsdraf graag als wildpluksel. Ik vind het kruidige aroma heerlijk.  Hondsdraf gebruik ik alleen in beperkte mate omdat het ook een sterke geneeskrachtige werking heeft.

 • Hondsdraf blaadjes gebruik ik graag als thee. Het zorgt voor een heerlijke frisse munt-achtige thee. Ook gebruik ik het als toevoeging in brandnetelthee. Brandnetelthee krijgt daardoor ook een hele frisse touch! 
 • Het is ook lekker om de blaadjes te gebruiken als smaakmaker in een salade. 
 • Je kunt er verrassende mint- chocolade van maken "after eight" maar dan met hondsdraf. Dit leuke en eenvoudige recept leerde ik tijdens een wilplukcursus van IVN de Wâlden in 2014.  (dat was een ontzettend leuke en uitgebreide wildpluk cursus die mijn wildpluk hobby naar een ander level heeft getild) . 

 

 1. Verzamel hondsdrafblaadjes op een schone plek (niet op een plek waar vaak honden worden uitgelaten of langs een drukke straat) 
 2. Smelt pure chocolade .
 3. Leg een aantal blaadjes neer op een bord en bedek ze met de gesmolten chocolade.
 4. Laat het goed afkoelen (eventueel in de koelkast). 

 

Omdat de hondsdraf nu in het wild bloeit, heb ik de hondsdraf kaarten en posters in de aanbieding: Wildbloei korting! De kaarten in mijn webshop zijn te vinden via onderstaande button!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.