Veldbloem vrijdag - Fluitenkruid-

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 10:10

Gisteren zag ik langs het fietspad de eerste planten in knop staan. Het duurt dus niet lang meer en dan kleuren de bermen weer wit. 

 

De planten worden tot 1.5 meter hoog en al die witte bloemenschermen bij elkaar lijken net wolken.

 

Ik vind het een prachtig gezicht. De periode dat het fluitenkruid zo uitbundig bloeit duur een aantal weken. Daarna verdwijnen de uitbundige witte wolken en in de loop van de zomer worden de stengels lichtbruin en rijpen de zaden. De zaden zijn donker van kleur. Ook dit vind ik mooi, maar op een hele andere manier.

 

 

Waar de overdaad aan witte bloemen de energie en de levenskracht van de lente en de vroege zomer laat zien, zit in de zaaddozen de ingetogen schoonheid van vergankelijkheid.

 

Het fluitenkruid dankt zijn naam aan de holle stengels waarvan vroeger fluiten werden gemaakt. Het lijkt me een leuke uitdaging om dit zelf eens te proberen!

 

➡Ik ben benieuwd heb jij weleens een fluit geprobeerd te maken van fluitenkruid? Laat het me weten, ik ben heel erg benieuwd.

 

 

Fluitenkruid vlak voor een onweersbui op een koele avond in mei 2021. 

Fluitenkruid is eetbaar maar er zijn veel soorten schermbloemen die erg veel op het fluitenkruid lijken en sommigen daarvan zijn giftig. Zoals de dolle kervel .

 

Fluitenkruid is een vaste plant. Ieder jaar komt hij terug dankzij de dikke penwortel, op geschikte plekken, kan het fluitenkruid zich behoorlijk uitbreiden.

 

                                                        Veldbloemen kaarten en posters zijn te vinden in mijn webshop

Een fluitenkruidschets uit mijn natuurdagboek van vorig jaar. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.