Workshops en Nature journaling Ontmoetingsdag

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 10:16

Het pinksterweekend stond dit jaar helemaal in het teken van natuur journaling! 

Zaterdag gaf ik een workshop natuurjournalen in bij de Slotplaats in Bakkeveen. Op deze prachtige locatie aan de rand van het bos  ligt de inspiratie voor het oprapen! 

 

We zitten aan de grote houten tafel in het winkeltje dat gevestigd is in het koetshuis van de Slotplaats. In deze winkel worden veelal handgemaakte producten verkocht van lokale kunstenaars en andere makers.

 

We starten met blinde contour schetsen van planten uit de omgeving. Bij natuur journalen ligt de nadruk op observeren en ontdekken door middel van tekenen. Niet zozeer op het maken van een mooie tekening of een uitgewerkt kunstwerk. Met deze oefening leren de deelnemers goed te kijken naar het plantje dat ze voor zich hebben. Het is een hele leuke en spannende oefening want je mag niet naar je papier kijken en je pen moet contact houden met het papier. Het resultaat van deze tekeningen is vaak heel verrassend en levendig.  Het is een fijne manier om los en vrij te worden en perfectionisme los te laten. 

Ik geef een korte introductie over werken met waterverf en waterkwasten en dan gaan we lekker naar buiten. We maken een geluidsdiagram van de geluiden in de omgeving en kleurenpalet van de kleuren in de omgeving. Vervolgens zoeken de deelnemers iets uit de omgeving dat mee naar binnen kan. Dat gaan we het gekozen object binnen aan de tafel uitwerken met pen, waterverf en geschreven observaties. 

 

Want naast tekenen besteed ik veel aandacht aan nieuwsgierigheid en verwondering. Ik stimuleer de deelnemers om hun observaties uit te spreken en op te schrijven. Dat is namelijk een belangrijk onderdeel van de ontdekkingstocht binnen het natuur journalen. Tijdens de workshop krijgen we heerlijke lekkernijen gemaakt door restaurant de Slotplaats. Het was een hele mooie ochtend waar ik vol tevredenheid op terugkijk. 

 

Ik kreeg na afloop hele enthousiaste reacties en nog tijdens de workshop werd me diverse keren gezegd hoe leuk het was, Fantastisch toch! 

En via de mail kreeg ik nog deze reactie:  "Het is inmiddels maandagavond en ik ben nog steeds in m’n schetsboekje bezig met tekenen, schilderen en schrijven. Ik wil je nogmaals danken voor de geweldige workshop" Van dit soort reacties word ik helemaal blij, daar doe ik het voor!

 

 

zaterdag 9 juli geef ik de eerst volgende workshop in het Wijnjeterperschar en voor het najaar volgen er nog workshopdata. 

Voor data en opgave zie de pagina:  Workshops

Maandag stond de Nature Journaling Nederland Ontmoetingsdag op het programma in de Heemtuin bij Leersum.  Hier heb ik een workshop gegeven, mijn boek gepresenteerd en mede nature journalers ontmoet die ik tot dan toe alleen online had ontmoet. Wat een heerlijke middag! 

De londotuin is een bijzondere locatie. De heemtuin is opgebouwd uit allemaal mini ecosystemen en op dit moment staat het vol bloeiende orchideeën. Een van de deelnemers is vrijwilliger bij deze tuin en met veel plezier heb ik naar haar kennis over deze tuin geluisterd.

Omdat er een hele grote bui aankwam moesten we helaas al snel naar binnen maar gelukkig was de locatie warm, droog en vol met natuurinspiratie.  Ook konden we even naar buiten glippen om iets moois te zoeken voor in ons journal. Een aantal van de aanwezigen had lekkere cake/koek meegenomen en er was thee en koffie. 

Ik heb genoten van de ontmoeting met andere natuur journalers en het delen van onze passie voor de natuur, het ontdekken en vastleggen daarvan. Er was een hele opbouwende sfeer, gericht op het stimuleren van elkaar, het leren van elkaars werk en materialen en het opdoen van inspiratie. Dit vind ik sowieso iets moois en waardevols aan de hele (online) natuur journaling gemeenschap wereldwijd: de warme, hartelijke en laagdrempelige sfeer.  

 

En ook hier heb ik een workshop gegeven met zowel de blinde contourschets als de semi blinde contourschets. Iedereen ging vol enthousiasme en concentratie aan het werk. Ook de 2 aanwezige kinderen hebben heerlijk getekend en geobserveerd en na afloop stonden er prachtige schetsen en observaties in hun schetsboek. 

Ik heb natuurlijk verteld over mijn nieuwe boek en voor de liefhebber heb ik iets persoonlijks voorin het boek gezet. Ik vind dat het heel erg bijzonder! Van de doos met boeken die ik meegenomen heb is uiteindelijk alles behalve 1 exemplaar naar een nieuwe eigenaar gegaan. Fantastisch want vanaf hier kan het natuur journaling avontuur verder gaan.

Ik gloei nog helemaal na van deze dag!

In het najaar wordt een nieuwe datum gepland voor een tweede Natuur Journaling Nederland Ontmoetingsdag

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.