De Tjongerdellen

Gepubliceerd op 13 juni 2022 om 16:03

Ik probeer in mijn natuur journal de sfeer van een gebied of van een ervaring vast te leggen. Sfeer wordt niet alleen bepaald door visuele informatie maar ook heel sterk door geluiden en geur. Het is een uitdaging om dit vast te leggen met een visueel medium als waterverf. Het leuke van natuur journaling is, dat alles mag. Ik ben daarom ook steeds opzoek naar nieuwe manieren om mijn indrukken vast te leggen.  Dat alleen al is een ontdekkingstocht.  

 

Het landschap van de Tjongerdellen heb ik ter plekke vastgelegd en dat buiten vastleggen vind ik heerlijk om te doen. Het licht en de schaduwen veranderen steeds weer en je gaat met hele andere ogen naar een landschap kijken. Tijdens het schilderen lijkt het alsof ik compleet samenval met mijn omgeving,  als een dier met een schutkleur die daar compleet op vertrouwd. 

Daarnaast vind ik het fijn om een pagina thuis verder uit te werken. Comfortabel met een kop thee en mijn schetsboek op de tafel. Ik maak dan gedetailleerde illustraties op basis van mijn veldschetsen en/of foto's. De glasvleugelpijlstaart heb ik op deze manier getekend en ook de koekoek. Van de glasvleugelpijstaart had mijn vriend een prachtige foto gemaakt die ik weer als referentie kon gebruiken! 

 

Als ik daarmee bezig ben, kom ik vaak weer helemaal terug in het moment dat ik in het gebied was. Ik hoor de koekoek, zie de wolken weer voorbij drijven en hoor het ritstelen van de vleugels van libellen die opvliegen uit het hoge gras. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.