Oostenrijk 1

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 16:37

Het is alweer een dikke week geleden dat ik de Alpen achter mij liet. Ik ben nog steeds verwonderd hoe plotseling de Alpen beginnen of ophouden, afhankelijk van welke kant je het bekijkt. Het grootste deel van Bayern is wat heuvelachtig en al van ver zie je de Alpen liggen.  

Ik had ontzettend veel zin in deze kampeertrip, ik was nog niet eerder in de Alpen geweest en alles was nieuw: Landschappen, flora, fauna, in de bergen rijden, onweer, door hevige regen afgesloten bergpassen, sneeuw op de langste dag en meer. 

Mijn natuurjournal en ik waren onafscheidelijk en ik heb zoveel mogelijk geprobeerd vast te leggen. Maar uiteindelijk heb ik veel meer niet kunnen opnemen in mijn journal dan wel. De diversiteit aan landschappen en biodiversiteit was echt enorm groot. 

Onderweg op de parkeerplaatsen langs de autobahn in Duitsland heb ik kleine observaties in mijn journal gezet. Het was leuk om juist op zulke plaatsen even bewust te zijn van de natuur om mij heen. 

Alle pagina's heb ik ter plaatse gemaakt met een finelener en aquarelverf.  Meestal heb ik direct met fineliner geschetst maar in het begin moest ik even vertrouwen opbouwen wat betreft het schetsen van bergen. Ik heb toen met potlood gewerkt maar al heel snel was ik gewend aan de bergen! 

Zoals ik hierboven al noemde, zijn de bergen een nieuwe type landschap voor mij. Ik had ze nog niet eerder in mijn journal gezet. Dat was iets waar ik heel erg naar uit keek. De bovenstaande bladzijde is mijn eerste berglandschapsschets. 

 

De journalpagina helemaal bovenaan deze blog  is gemaakt aan de Riedenersee, een dag later. Dit is een hele bijzondere plek met een uniek ecosysteem. Het is een kalkmoeras. Het water van het meer heeft op sommige plaatsen een turquoise kleur. Op die plekken zijn bronnen in de bodem van het meer waar kalkrijk water naar boven komt. 

 

Er groeien op deze plek bijzondere orchideeën en planten, die weer vlinders en andere insecten aantrekken. Veel van de planten en vlinders ken ik niet bij naam, dat hoeft ook niet ik heb ze gewoon in mijn journal gezet met alles wat me eraan opviel. Van sommige kon ik later de naam vinden en van anderen (nog) niet.

 

En het belangrijkste en meest gelukzalige was het gewoon aanwezig zijn op die mooie plek met mijn natuur journal!

Reactie plaatsen

Reacties

Gunter Brandorff
2 jaar geleden

Prachtig Mirja. Van het laagland naar de Alpen! Weer mooie impressies!