Winterstilte?

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 12:40

Het is februari, de dagen worden merkbaar langer en de sneeuwklokjes steken hun knopjes boven de grond. De eerste tekenen van het voorjaar zijn alweer aanwezig. Toch zijn er nog maar weinig vorstdagen geweest en het gevoel van winter heb ik nog niet gehad. 

Ik vraag me de laatste jaren wel vaker af wat is dan winter zonder sneeuw en zonder ijs? 

Is het de stilte van het (nog) onzichtbare leven? Zijn dat de knoppen van de winterbomen zwaaiend aan de kale takken tegen een loodgrijze lucht? 

Toch was het de afgelopen weken helemaal niet stil. Soms voelde het zelfs voorjaarsachtig. Op oudejaarsdag was het wel heel extreem: met 14 graden en een zonnetje kwamen er zelfs vlinders tevoorschijn. Gelukkig kruipen de insecten weer hun beschutting in zodra het kouder word, dit voelen ze heel goed aan.  

 

 

 

Op een ochtend in januari hoor ik vanuit huis het geroffel van een specht. Dan wil ik nog maar 1 ding: naar buiten, ik hoor het voorjaar!

Maar buiten valt het tegen, het is grijs, kil en nog steeds januari. Toch merk ik hoe heerlijk het is om buiten stil te zijn, met beker warme koffie en de geluiden om mij heen. En hoe stiller ik ben, des te meer ik hoor: Een spreeuw die een kat na doet, een groep overvliegende kramsvogels, kwetterende putters en een gezellige houtduif in de boom voor de kerk. 

De specht neemt me niet mee naar het voorjaar zoals ik dacht, maar brengt me mee naar nu. 

 

Een wilde zwaan op de akkers rondom het Fochteloërveen .

Dankzij de prachtige wilde zwanen ontdekken we kraanvogels. Ze zitten achter de wilde zwanen maar gaan met het blote oog volledig op in de mist.

 

Een winterslaap gaat niet altijd ongestoord en in stilte. Er kan een heleboel misgaan. Deze klein vos vond mijn zoon op de stoep. Waarschijnlijk door het stormachtige weer compleet hulpeloos uit zijn winterslaapplekje naar buiten gestuwd. Gelukkig heeft Daniël hem weer op een beschutte plek gezet en is hij daarna dieper de struiken in gekropen om verder te slapen en te wachten op de lente. 

Storm Corrie heeft de zee flink onstuimig gemaakt en heel wat vindsels doen aanspoelen...

Winterstilte? Nee, de afgelopen weken in ieder geval niet!  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.