Verkoelende natuur journaltips

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 12:02

De komende dagen wordt het heel warm weer, heet zelfs. Daarom is het tijd voor het enige echte natuur journal hitteplan met 3 verkoelende tips!

Mijn voorstel is om op hete zomerdagen eens een keer niet naar het water te gaan. Ga in plaats daarvan naar het bos. Het bladerdak van de bomen zorgt voor schaduw  en het aanwezig vocht wordt door de bladeren vastgehouden. Het is er al snel een paar graden koeler dan in de stad of het dorp. Bovendien is het op warme dagen vaak heel druk aan het water, in het bos tref je een schaduwrijke koelte en bovendien rust. 

 

1. Ga zitten 

 

Veel mensen denken bij bos aan wandelen, hardlopen, mountainbiken of op een andere manier afstanden afleggen.  En dat is heerlijk, maar niet als het warm is.  Waarom zou je niet een lekker plekje zoeken en gewoon gaan zitten. Neem voldoende drinken mee, lekker fruit en natuurlijk je natuur journal. Nestel je in, maak een 'hol' voor deze dag of welke tijdsduur je ook maar beschikbaar hebt.

Om van de natuur in het bos te genieten hoef je helemaal geen afstanden af te leggen. Sterker nog, vaak zie je veel meer als je rustig op een plek zit. Ineens merk je dat vogels, insecten en misschien zelfs zoogdieren zoals reeën dichtbij je komen. Je bent namelijk een geworden met het bos, met de leefomgeving van de dieren en daarvoor heb je geen camouflagekleding nodig alleen rust. Bovendien ga je veel meer op kleine details letten als je op dezelfde plek blijft waardoor je ook veel meer ziet, hoort, ruikt en voelt. 

 

 

2. Opzoek naar mos 

In de vochtige en schaduwrijke omgeving van het bos gedijen mossen en varens heel goed. Voor andere planten en bloemen is er vaak te weinig licht maar deze groene oergroeisels houden er juist van. 

Ga eens opzoek naar verschillende mossen. Er is een enorme verscheidenheid aan soorten die allemaal andere vormen, structuren en kleuren hebben. Vergeet niet aan de mossen te voelen en te ruiken, je kunt er zelfs op gaan liggen. Door het aanwezig vocht voelt het mos lekker koel aan. 

Leg in je journal de verschillende mossen vast die je hebt gevonden en vergeet vooral niet te noteren welk effect ze op je hebben! 

 

Deze tip komt uit mijn boek natuur journalen. blz 104: Boek "Natuur journalen" 

3. Dompel je onder in groen 

De kleur groen brengt rust, ontspanning en heeft een verfrissende werking. Op een warme dag is het aan te bevelen om extra aandacht te besteden aan deze prachtige kleur. Kijk eens naar de verschillende mossen die je hebt gevonden in de vorige tip en leg de kleuren vast in een kleurenpalet. Wil je nog meer verkoeling?  Leg dan ook de kleuren groen vast van de bomenkronen, struiken en andere begroeiing zoals de varens. 

En als je dan weer thuis bent, zet dan je journal met je mossen en groenpalet open op een zichtbare plek. Telkens als je er langs loopt profiteer je weer van de groene kleuren en het verkoelende effect. Bovendien herinnert het je weer even een je heerlijke buitenmoment. 

 

Terwijl ik dit groenpalet maak ben ik niet alleen aan het speuren naar kleuren groen. Ik ben tussendoor ook steeds opzoek naar mijn jongste zoon. Hij vind de plek in het bos prachtig om te spelen, te struinen en te verstoppen. Hij verstopt zich steeds opnieuw en ik moet hem zoeken, op het laatst moet ik me natuurlijk ook verstoppen. Ik verstop me onder grote varen bladeren, het is er heerlijk koel!

 

Ik ben heel benieuwd of mijn natuurjournal hitteplan jou verkoeling heeft gebracht? Deel vooral je ervaringen hieronder, op sociale media of via de mail! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.