Home » Blog

Natuurdagboek blog

 

 

Er is zoveel te beleven, ontdekken en te verwonderen in de natuur! Van deze kleine avonturen en ontdekkingen maak ik illustraties en verhaaltjes in mijn natuurjournal. 

Door het proces  van tekenen en schilderen moet ik heel goed observeren en juist daardoor zie ik steeds weer nieuwe dingen. Elke pagina in mijn natuurdagboek is een nieuwe ontdekkingsreis vol verwondering, kijk je mee!

Wil je de allernieuwste illustraties, schilderijen en nature journal pagina zien, volg me dan op facebook en instagram!

De Tjongerdellen

Ik probeer in mijn natuur journal de sfeer van een gebied of van een ervaring vast te leggen. Sfeer wordt niet alleen bepaald door visuele informatie maar ook heel sterk door geluiden en geur. Het is een uitdaging om dit vast te leggen met een visueel medium als waterverf. Het leuke van natuur journaling is, dat alles mag. Ik ben daarom ook steeds opzoek naar nieuwe manieren om mijn indrukken vast te leggen.  Dat alleen al is een ontdekkingstocht.  

 

Lees meer »

Workshops en Nature journaling Ontmoetingsdag

Het pinksterweekend stond dit jaar helemaal in het teken van natuur journaling! 

Zaterdag gaf ik een workshop natuurjournalen in bij de Slotplaats in Bakkeveen. Op deze prachtige locatie aan de rand van het bos  ligt de inspiratie voor het oprapen! 

 

We zitten aan de grote houten tafel in het winkeltje dat gevestigd is in het koetshuis van de Slotplaats. In deze winkel worden veelal handgemaakte producten verkocht van lokale kunstenaars en andere makers.

 

We starten met blinde contour schetsen van planten uit de omgeving. Bij natuur journalen ligt de nadruk op observeren en ontdekken door middel van tekenen. Niet zozeer op het maken van een mooie tekening of een uitgewerkt kunstwerk. Met deze oefening leren de deelnemers goed te kijken naar het plantje dat ze voor zich hebben. Het is een hele leuke en spannende oefening want je mag niet naar je papier kijken en je pen moet contact houden met het papier. Het resultaat van deze tekeningen is vaak heel verrassend en levendig.  Het is een fijne manier om los en vrij te worden en perfectionisme los te laten. 

Ik geef een korte introductie over werken met waterverf en waterkwasten en dan gaan we lekker naar buiten. We maken een geluidsdiagram van de geluiden in de omgeving en kleurenpalet van de kleuren in de omgeving. Vervolgens zoeken de deelnemers iets uit de omgeving dat mee naar binnen kan. Dat gaan we het gekozen object binnen aan de tafel uitwerken met pen, waterverf en geschreven observaties. 

 

Want naast tekenen besteed ik veel aandacht aan nieuwsgierigheid en verwondering. Ik stimuleer de deelnemers om hun observaties uit te spreken en op te schrijven. Dat is namelijk een belangrijk onderdeel van de ontdekkingstocht binnen het natuur journalen. Tijdens de workshop krijgen we heerlijke lekkernijen gemaakt door restaurant de Slotplaats. Het was een hele mooie ochtend waar ik vol tevredenheid op terugkijk. 

 

Ik kreeg na afloop hele enthousiaste reacties en nog tijdens de workshop werd me diverse keren gezegd hoe leuk het was, Fantastisch toch! 

En via de mail kreeg ik nog deze reactie:  "Het is inmiddels maandagavond en ik ben nog steeds in m’n schetsboekje bezig met tekenen, schilderen en schrijven. Ik wil je nogmaals danken voor de geweldige workshop" Van dit soort reacties word ik helemaal blij, daar doe ik het voor!

 

 

zaterdag 9 juli geef ik de eerst volgende workshop in het Wijnjeterperschar en voor het najaar volgen er nog workshopdata. 

Voor data en opgave zie de pagina:  Workshops

Lees meer »

De kleuren van april

Dit waren de kleuren van April!

Dit was zo leuk om te doen elke dag even aandacht en bewustzijn voor de kleuren in de natuur om mij heen!

April begon koud, grijs en zelfs met sneeuw! Maar daarna werd het warmer en hebben we een droge maand gehad met overwegend blauwe luchten.

 

Lees meer »

Veldbloem vrijdag - Fluitenkruid-

Gisteren zag ik langs het fietspad de eerste planten in knop staan. Het duurt dus niet lang meer en dan kleuren de bermen weer wit. 

 

De planten worden tot 1.5 meter hoog en al die witte bloemenschermen bij elkaar lijken net wolken.

 

Ik vind het een prachtig gezicht. De periode dat het fluitenkruid zo uitbundig bloeit duur een aantal weken. Daarna verdwijnen de uitbundige witte wolken en in de loop van de zomer worden de stengels lichtbruin en rijpen de zaden. De zaden zijn donker van kleur. Ook dit vind ik mooi, maar op een hele andere manier.

 

 

Lees meer »

Veldbloem vrijdag - Hondsdraf-

Deze week is hondsdraf (Glechoma hederacea) aan de beurt in Veldbloemvrijdag want deze week zag ik de eerste hondsdraf bloeien! Door het warme weer van de afgelopen weken ging het ineens snel met de wilde bloemen maar gisteren werd het koud en raakte alles ineens bedekt onder een laagje sneeuw. Een plotselinge uitval van koning winter. 

 

Dit jaar begon ik het groeiseizoen met een bijzonder project: Ik volg bloeiende planten, de maan en her en der wat insecten in de loop van het voorjaar. Ik leg het vast in een harmonicaboekje, een leporello. Op deze manier zie je letterlijk een "tijdlijn" met de opeenvolgende bloeiende wilde planten en de fasen van de maan. Die laatste heb ik maart goed kunnen volgen door de vele heldere dagen en nachten. 

Lees meer »

Veldbloem vrijdag - Vogelwikke-

 

Hoera!!! Het veldbloemen seizoen begint weer. Daarom vertel ik iedere week iets over een heel gewone veldbloem die gewoon bij jou in de buurt staat, zomaar in de berm!

Bloemen waar je misschien iedere dag wel langs loopt of fietst, een alledaagse verschijning met een bijzonder verhaal en een enorme waarde voor zijn omgeving. 

 

Ik begin met de vogelwikke (Vicca cracca) 

Dit plantje heeft prachtige paars blauwe bloemetjes. De individuele bloemetjes lijken wel op vliegende vogels, vandaar de naam vogelwikke. 

 

  • De plantjes staan zelfstandig niet stevig, en om hoger te groeien 'grijpen' ze zich vast aan andere planten met hun krullende sliertjes aan het einde van een rij bladeren.
  • Ze dragen met hun wortelknolletjes bij aan de bemesting van de grond.
Lees meer »

Lente speuren

Oh wat is het toch mooi weer buiten en de natuur om ons heen ontwaakt elke dag een beetje meer. De eerste vlinders vliegen en er zijn steeds meer bloeiende planten en struiken. Tegen de strakblauwe lucht steken de witte delicate sleedoornbloesems prachtig af.  

Ga eens lekker naar buiten met je kinderen, kleinkinderen, vrienden, geliefde of gewoon alleen.  Opzoek naar de eerste tekenen van lente om je heen.

Lees meer »

Beknopt

In de knoppen van de winter zit de lente al verpakt! Heb jij weleens naar de takken van bomen in de winter gekeken? Je kunt bomen herkennen aan de knoppen en als je erop gaat letten is er zoveel te zien en ontdekken aan takken met knoppen. De getekende knoppen hebben allemaal verrassende kleuren. Vooral de knoppen van de zwarte els zijn opvallend paars. Je kunt in de winter zelfs een wat paarse gloed in de takken van elzen zien.

Ik vind knoppen sowieso bijzonder, het zijn net ingepakte cadeautjes.  In die knop zitten de blaadjes helemaal opgevouwen en als het warmer wordt, zwelt de knop langzaam op en ontvouwen zich uiteindelijk de bladeren. En dat alles is in de winter al helemaal voorbereid. 

Lees meer »

Winterstilte?

Het is februari, de dagen worden merkbaar langer en de sneeuwklokjes steken hun knopjes boven de grond. De eerste tekenen van het voorjaar zijn alweer aanwezig. Toch zijn er nog maar weinig vorstdagen geweest en het gevoel van winter heb ik nog niet gehad. 

Ik vraag me de laatste jaren wel vaker af wat is dan winter zonder sneeuw en zonder ijs? 

Is het de stilte van het (nog) onzichtbare leven? Zijn dat de knoppen van de winterbomen zwaaiend aan de kale takken tegen een loodgrijze lucht? 

Lees meer »

Eilandjes van rust

 

Onverwacht brak er voor mij in december een hele drukke periode aan. Naast de opdrachten die al gepland stonden om te worden afgerond kwam er ineens een gigantische drukte in mijn privé leven bij . In   korte tijd moest er ineens van alles gebeuren, niets kon er worden uitgesteld. Het was behoorlijk overweldigend. 

 

In deze periode heb ik ondanks alles, geprobeerd om mij bewust te blijven van de natuur om mij heen, om steeds weer even een moment van aandacht te creëren. Deze kleine momenten van verbinding  met de natuur  zorgden ervoor dat ik even tot rust kwam en verbinding maakte met mijzelf. 

De tekeningen en aantekeningen die ik heb gemaakt hebben vaak niet meer dan 5- 10 min. de tijd gekost Maar het effect ervan: het moment van aandacht en stilte was heilzaam en werkte veel langer door! 

De momenten met mijn natuurdagboek werden kleine eilandjes van rust.

 

Lees meer »

Nature journaling inspiratie --- deel 2 zwart en wit op kraftpapier

Nature journaling of het bijhouden van een natuurdagboek is een hele leuke manier om contact te maken met de natuur om je heen en met jezelf.  In deze blog geef ik je tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in je nature journal. Hoe je zelf op eenvoudige manier je natuur ervaringen kunt vastleggen.

 

In mijn vorige blog nam ik je mee op een wadstruintocht en schrijf ik over het gebruik van waterverf en fineliner als nature journal techniek. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan om ook deze te lezen. 

 

Daarnaast heeft Lisette van struinkunst een heel mooi verhaal geschreven over mijn werk en de achtergrond daarvan. Wil je meer weten over nature journaling en leuke inspiratie en tips dan zou ik dit ook zeker lezen! Zie hiernaast. 

Lees meer »

Nature journaling inspiratie --- deel 1 Fineliner en waterverf

Nature journaling of het bijhouden van een natuurdagboek is een hele leuke manier om contact te maken met de natuur om je heen en met jezelf.  In deze blog en de komende blogs  geef ik je tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in je nature journal. Hoe je zelf op eenvoudige manier je ervaringen kunt vastleggen.

 

Een hele makkelijke en snelle manier om buiten ervaringen vast te leggen is met fineliner en waterverf. Ik  gebruik deze materialen om tijdens wandelingen snelle schetsen te maken, ik maak deze schetsen in een minuut of 5 terwijl ik gewoon blijf staan.  Deze techniek is handig om in de winter en in het najaar te gebruiken. Het is in deze tijd van het jaar te koud om lang stil te zitten dus snel werken voordat je teveel afkoelt is handig.  

 

Ik heb een kleine video gemaakt terwijl ik de kleuren van de herfstbomen aan het vastleggen ben. Schilderen en filmen valt nog niet mee... Het resultaat is behoorlijk trillerig maar het geeft wel een idee! 

Lees meer »