Natuurdagboek blog

 

 

Er is zoveel te beleven, ontdekken en te verwonderen in de natuur! Van deze kleine avonturen en ontdekkingen maak ik illustraties en verhaaltjes in mijn natuurjournal. 

Door het proces  van tekenen en schilderen moet ik heel goed observeren en juist daardoor zie ik steeds weer nieuwe dingen. Elke pagina in mijn natuurdagboek is een nieuwe ontdekkingsreis vol verwondering, kijk je mee!

Wil je de allernieuwste illustraties, schilderijen en nature journal pagina zien, volg me dan op facebook en instagram!

Eilandjes van rust

 

Onverwacht brak er voor mij in december een hele drukke periode aan. Naast de opdrachten die al gepland stonden om te worden afgerond kwam er ineens een gigantische drukte in mijn privé leven bij . In   korte tijd moest er ineens van alles gebeuren, niets kon er worden uitgesteld. Het was behoorlijk overweldigend. 

 

In deze periode heb ik ondanks alles, geprobeerd om mij bewust te blijven van de natuur om mij heen, om steeds weer even een moment van aandacht te creëren. Deze kleine momenten van verbinding  met de natuur  zorgden ervoor dat ik even tot rust kwam en verbinding maakte met mijzelf. 

De tekeningen en aantekeningen die ik heb gemaakt hebben vaak niet meer dan 5- 10 min. de tijd gekost Maar het effect ervan: het moment van aandacht en stilte was heilzaam en werkte veel langer door! 

De momenten met mijn natuurdagboek werden kleine eilandjes van rust.

 

Lees meer »

Nature journaling inspiratie --- deel 2 zwart en wit op kraftpapier

Nature journaling of het bijhouden van een natuurdagboek is een hele leuke manier om contact te maken met de natuur om je heen en met jezelf.  In deze blog geef ik je tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in je nature journal. Hoe je zelf op eenvoudige manier je natuur ervaringen kunt vastleggen.

 

In mijn vorige blog nam ik je mee op een wadstruintocht en schrijf ik over het gebruik van waterverf en fineliner als nature journal techniek. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan om ook deze te lezen. 

 

Daarnaast heeft Lisette van struinkunst een heel mooi verhaal geschreven over mijn werk en de achtergrond daarvan. Wil je meer weten over nature journaling en leuke inspiratie en tips dan zou ik dit ook zeker lezen! Zie hiernaast. 

Lees meer »

Nature journaling inspiratie --- deel 1 Fineliner en waterverf

Nature journaling of het bijhouden van een natuurdagboek is een hele leuke manier om contact te maken met de natuur om je heen en met jezelf.  In deze blog en de komende blogs  geef ik je tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in je nature journal. Hoe je zelf op eenvoudige manier je ervaringen kunt vastleggen.

 

Een hele makkelijke en snelle manier om buiten ervaringen vast te leggen is met fineliner en waterverf. Ik  gebruik deze materialen om tijdens wandelingen snelle schetsen te maken, ik maak deze schetsen in een minuut of 5 terwijl ik gewoon blijf staan.  Deze techniek is handig om in de winter en in het najaar te gebruiken. Het is in deze tijd van het jaar te koud om lang stil te zitten dus snel werken voordat je teveel afkoelt is handig.  

 

Ik heb een kleine video gemaakt terwijl ik de kleuren van de herfstbomen aan het vastleggen ben. Schilderen en filmen valt nog niet mee... Het resultaat is behoorlijk trillerig maar het geeft wel een idee! 

Lees meer »

Herfstboom week 3 en 4

In de loop van de derde week was het erg onstuimig en stormachtig weer. Ik was bang dat een groot deel van de bladeren er in een keer uitgewaaid zouden zijn. Gelukkig bleek dat heel erg mee te vallen. Alleen in de kruin was een stuk kaler dan de week ervoor.  De gele kleuren beginnen in deze week de de overhand te nemen. 

 

Aan het einde van de vierde week bracht ik aan het einde van de middag een schilderbezoekje aan de open plek waar mijn boom staat. De andere weken was ik er steeds rond het middag uur. Het licht en de sfeer van de plek waren totaal anders, het is leuk om deze verschillen te registreren. En natuurlijk is geen moment hetzelfde, een bewolkte dag heeft een heel ander effect op de kleuren van de bladeren dan en dag met stralende zon. En juist al deze effecten maken het buiten schilderen zo ontzettend interessant. 

Lees meer »

Herfstboom week 2

Een update van mijn beukenboom in de herfstboom challenge. Hoe is mijn boom in een week verkleurd? Vorige week beschreef ik hoe je de prachtige kleurverandering van een boom in de herfst kunt vastleggen. Doe je ook mee ? In mijn blog van vorige week heb ik alles in eenvoudige stappen uitgelegd. Zie onderstaande link. 

 

Herfstboom challenge

 

Vandaag ben ik terug gegaan naar de grote beukenboom op een openplek in het bos. Het is een prachtige  plek die begroeit is met dopheide, struikheide en sterretjesmos. Het is een heerlijke plek om te schilderen, ik kom er helemaal tot rust en voor even bestaat er niets anders dan die openplek en ik. 

Onderweg door het bos kom ik groepjes parelstuifzwammen tegen. Ik sta even stil om ze beter te bekijken en te schetsen, ik verbaas me over de bijzondere vorm en structuur van deze paddenstoelen. 

 

 

Lees meer »

Herfstboom challenge

Ik kijk ieder jaar weer uit naar de herfst, naar de explosie van warme van kleuren waarmee het hele landschap om ons heen een heel ander aanzicht krijgt. De kleuren wil ik het liefste in me opzuigen, zeker omdat ik weet dat daarna alle bladeren vallen en er een relatief kleurloze periode aanbreekt. 

 

Lees meer »

September zon

September zon

Het licht is zacht en de warmte als fluweel

September heeft iets bitterzoets

Er zit afscheid in de warme kleuren

In de distelpluizen die waaien met de wind

En de kruisspin als een koningin midden in haar web.

 

 

Lees meer »

April sneeuw

De lente begint heel voorzichtig, bijna onmerkbaar met de grote lijster die op een koude regenachtige dag in februari zijn melancholische lied begint te zingen.

En dan verschijnen ook al snel de eerste krokussen en met een beetje geluk op de eerste zonnige dag een vlinder.

Lees meer »

Kale bomen

Deze keer heb ik  een wat kortere blog voor jullie. Want Ik ben ondertussen bezig met iets heel erg leuks! Namelijk het voorbereiden van mijn eigen webshop met mooie vogelkaarten, art prints en originele kunst, allemaal geïnspireerd door de natuur om mij heen.  De natuur die nu in winterrust verkeerd.

En de winter is de periode waarin de naakte structuren van de aarde zichtbaar worden. De kleuren zijn ingetogen maar de vormen des te grilliger. De verstilling in kleur laat de prachtige structuren zien die anders onzichtbaar blijven.

En juist bij kale winterbomen kun je deze prachtige grillige vormen goed zien.  Heb jij weleens goed naar winterbomen gekeken?

Het is heel erg leuk om er eens wat meer aandacht aan te besteden en het leuke is: Bomen zijn altijd wel in de buurt. En voor het observeren van bomen is het helemaal niet nodig om een bomenkenner te zijn. 

Lees meer »

De wijsheid van grijs

"Het bos geeft bescherming tegen de regen en de gure wind. Daniël en ik dwalen van het pad af. Hij vind het veel spannender om op avontuur te gaan dwars door het bos, via een wild pad, over een omgevallen boom of een sloot. En ik houd van struinen. Ik kom altijd wel iets interessants tegen. Vandaag is dat de bosgrond die helemaal vol staat met vossenbessen. Samen met het okergele pijpenstrootje en de groenblijvende kraaiheide, geven ze kleur aan het verstilde bos. Dan wordt ik opgeschrikt door een houtsnip die vlak voor mijn voeten opvliegt!”

Terwijl ik deze blog schrijf is het de eerste dag van de winter en de kortste dag van het jaar. Maar zoals ik in mijn vorige blog ook al schreef, zijn er ook op de meest regenachtige dagen nog genoeg natuurlijke verrassingen! Zoals de vossenbessen met hun groenblijvende bladeren en felrode bessen. Ik had wat takjes meegenomen om na te tekenen en de bessen te proeven. Ik probeer de bessen samen met de kinderen, maar die spugen ze direct weer uit. De bessen hebben een behoorlijk zure smaak, best lekker vind ik, maar de nasmaak is nogal wrang. Toch kun je van deze bessen lekkere jam en compote maken, ik heb daar nog geen ervaring mee, maar ik ga het zeker uitproberen.


Lees meer »

De insecten top 5

Insecten hebben mij het afgelopen jaar toch wel het meest verwonderd. Daarom heb ik een top 5 gemaakt van mijn  leukste insectenontmoetingen in 2020!

Onder natuurliefhebbers (waaronder ikzelf) zijn vogels vaak  populair en ook bloemen/planten doen het goed. Maar ik ben erachter gekomen dat insecten echt ontzettend leuk en interessant zijn, vaak mede door hun bijzondere manier van leven. Wil jij weten welke fascinerende insecten ik heb ontmoet? Lees dan snel verder!  

Lees meer »

Wat november brengt

Het is die periode ergens halverwege november als alle bladeren van de bomen zijn gevallen, als de overvloed aan warme kleuren is verdwenen, als de dagen kort en donker zijn. Dat is de periode waar ik elk jaar weer aan moet wennen.  November brengt stilte en inkeer.

Ik ben dan ook stomverbaasd als ik een felgekleurde atalanta zie vliegen in de stromende regen en de harde wind. Net zo stuurloos als de herfstbladeren, wordt hij voortgestuwd.

Deze vlinder kwam nogal verdwaald over in plaats en in tijd! Ik vroeg me af wat een atalanta eigenlijk doet in de winter. Na wat zoeken kwam ik erachter dat ze naar zuid Europa gaan en in het voorjaar weer naar het noorden trekken.

Nu is dan de volgende vraag wat doet deze vlinder nog hier? Is hij achtergebleven of een pionier die het waagt om te overleven in steeds zachtere Nederlandse winters.

Lees meer »