Home » Blog

Natuurdagboek blog

 

 

Er is zoveel te beleven, ontdekken en te verwonderen in de natuur! Van deze kleine avonturen en ontdekkingen maak ik illustraties en verhaaltjes in mijn natuurjournal. 

Door het proces  van tekenen en schilderen moet ik heel goed observeren en juist daardoor zie ik steeds weer nieuwe dingen. Elke pagina in mijn natuurdagboek is een nieuwe ontdekkingsreis vol verwondering, kijk je mee!

Wil je de allernieuwste illustraties, schilderijen en nature journal pagina zien, volg me dan op facebook en instagram!

Een tuinfeest

Het is èèn groot feest in onze tuin en dat al een paar weken lang. En nee, dit is geen standaard tuinfeest met menselijk bezoek en veel gezelligheid, eigenlijk is het al weken erg stil rondom ons huis.  Maar wat is er dan feestelijk aan zul je je wel afvragen?  Nou, een heleboel: Er is mooie versiering in vrolijke kleuren,  veel te eten,  er is muziek en er  wordt zelfs gedanst! De niet menselijke bewoners en bezoekers zijn bijzonder uitbundig gestemd en doen hun best zichzelf zo mooi mogelijk te laten zien of horen. Welkom op het feest van de lente! 

Lees meer »

Vogelconcert

Welke vogels zingen er eind februari? Op een regenachtige zondagmorgen ben ik in de tuin gaan luisteren.
De zanglijster voerde duidelijk de boventoon! Er waren ook twee boomkruipers druk bezig hun territorium te bezingen in de elzenssingel.

Lees meer »

De kleuren van een stille regendag

De kleuren van een stille regendag!
Vorige week zondag (2 februari), wandelde ik over de duurswouderheide in de regen en in een voor Nederland zeldzame stilte. Het geluid van verkeer was zelfs afwezig.
De natuur had een prachtige ingetogen schoonheid en serene kleuren. Het palet van een stille regendag is prachtig! Wat vinden jullie? 

Lees meer »

Wiaaaaauw...

Meestal hoor ik ze eerder dan dat ik ze zie. Hun klagelijke gemiauw draagt ver. En als ik er een hoor, zoek ik net zo lang tot ik hem heb gevonden: de buizerd! 

De meeste mensen hebben ze wel gezien, zittend op een een paaltje langs de autoweg.

Ik vind het prachtig om naar ze te kijken terwijl ze schijnbaar moeiteloos door de lucht zweven. Het heeft iets rustgevends. 

 

Lees meer »

Winterbessen

In de winter geen felle kleuren?  Het viel me op dat er in onze tuin  veel rood te zien is, rood van de hulst bessen die dit jaar volop aanwezig zijn! Op dat moment vroeg ik me af: welke bessen zijn er nog meer in januari  te vinden?  Of is alles al opgegeten door de vogels? 

 

Lees meer »

Een groene kerst (vakantie)

Geen witte kerst dit jaar, we hebben zelfs nog nauwelijks koude nachten met vorst gehad! Echt winterweer met sneeuw en ijs, daar komt het nog niet eens in de buurt. In het gras staan nog wat dappere madeliefjes te bloeien en in mijn moestuin staat zelfs een Lupine in bloei! Dit jaar dus een groene kerstvakantie met groene activiteiten.

Lees meer »

Ze ziet ze vliegen

In de winter steekt mijn liefde voor vogels kijken altijd weer de kop op. De wilde bloemen zijn uitgebloeid, insecten zijn er ook maar heel weinig en de amfibieën zijn in winterslaap. Ik wordt dus veel minder afgeleid door de vele andere mooie en interessante schepsels! Bovendien zijn de bladeren van de bomen en kan ik de vogels dus veel gemakkelijker vinden! 

Lees meer »

Vandaag eten we bij Els!

Bij Els is het altijd goed eten! Dat weten deze vogels heel goed. Deze gastvrije boom wuift uitnodigend in de wind,  met haar lange donkere takken vol lekkers , De elzenproppen zitten vol met kleine zaadjes die voor veel vogelsoorten een heerlijkheid is! 

 

Lees meer »

Planetarium

Afgelopen donderdag ging mijn oudste zoon met zijn klas naar het planetarium in Franeker. Ze hebben op dit moment een project over de ruimte en deze excursie was daar een onderdeel van. 

 

Ik mocht mee als begeleider en wat had ik een  geluk want niet alleen mijn oudste zoon was dol enthousiast, ook ik raakte niet uitgekeken! 

 

Wat een bijzondere plek is dit een wat een bijzonder verhaal :

 

Eise Eisinga is een wolkammer uit franeker die in 1774 besluit een planetarium te bouwen in zijn woonkamer. In die periode werd het einde van de wereld voorspeld, er werd gezegd dat de planeten met veel kracht  tegen elkaar zouden botsen. Dit zorgde voor veel angst onder de mensen.

Eise Eisinga die een bijzonder intelligente man was, had naast zijn normale baan als wolkammer, veel kennis opgegaan over wiskunde en astronomie. Met deze kennis bouwde hij het planetarium om te laten zien dat de planeten nooit tegen elkaar zouden kunnen botsen! 

 

Dit planetarium is wat mij betreft echt de moeite waard om te bezoeken. Het is ook bijzonder omdat het in een gewoon woonhuis is gevestigd en veel elementen uit 1774 nog aanwezig zijn zijn. Bovendien is dit het oudste nog werkende planetarium ter wereld!

 

Lees meer »