Zomersignalen
Vanaf 22 juni, de langste dag ben ik bezig met de vraag: Wat maakt de zomer, zomer en hoe zie je dat terug in de natuur? Welke signalen zijn er je bij planten, dieren en in de atmosfeer?
Seizoensveranderingen zijn een mooi thema om te observeren en vast te leggen in je journal. Iedereen is wel bekend met herfstsignalen zoals verkleurende bladeren en mistige ochtenden. De veranderingen die de zomer kenmerken zijn veel subtieler aanwezig. Dat is precies de reden waarom ik daar deze zomer extra op wil letten en meer wil leren over wat er in de zomer in de natuur gebeurt.
In de lente ligt de nadruk op groei en bloei, na de langste dag komt de focus steeds meer te liggen op rijping en het aanleggen van reserves. De natuur bereidt zich voor op het koude en donkere seizoen terwijl bezig zijn onze vakantie te vieren en tot rust te komen.
Nog niet zo heel erg lang geleden waren mensen in de zomer juist heel druk. Druk met voorbereiden op het donkere seizoen. De eerste oogst kwam van het land en uit moestuinen en moest geprepareerd worden om bewaard te kunnen worden. De wintervoorraad dus. Mensen die een moestuin hebben weten er alles van!
Ik wil je uitdagen om deze zomer eens te letten op zomersignalen in de natuur. Ik ben heel benieuwd wat jij waarneemt, samen zien we nog meer.
Waar kan je zoals op letten? Hieronder geef ik je eenn paar tips. Maar er is natuurlijk veel meer dat ik niet heb genoemd, sta vooral open voor eigen observaties en ontdekkingen!